Nyheter

Regimen saknar förmåga att motverka protester

Regimens ledare saknar förmåga att konfrontera folkliga uppror och protester, säger, en högt uppsatt iransk prästman.

”Vi har fortfarande inte begripit oss på den uppviglade rörelsen. Den kommer att hända igen”, sade prästmannen Hussein Ebrahimi, vice ordförande för regimens utskott för säkerhets- och utrikespolitik i prästerskapets parlament (Majlis).

Ebrahimi beskrev det iranska folkets uppror mot diktaturregimen, 2009, som en ”rörelse för uppvigling” och antydde att fler protester kommer att äga rum som en reaktion på regimens planer på att häva subventioner.

”Så länge vi inte helt begriper upprorsandan, kommer dessa syndare använda varje möjlighet inklusive planen på riktade subventioner för att hävda sig på nytt.

Etablissemanget måste agera på ett sätt att förhindra att krafter för uppvigling att utnyttja dessa möjligheter”, citerades han av nyhetsbyrån Fars på torsdagen

– Att ”identifiera en sådan rörelse kräver mycket mer”, tillade han.

Regimens planer på att skära ner på subventioner har oroat iranska regimens ledare för folkliga protester och har orsakat ökad spänning mellan Irans styrande elit. Ahmadinejad har på senare tid kritiserats av inflytelserika makthavare för sin hantering av ekonomin.