Nyheter

Iran testar egen modell av ryska S-300 robot

Iran har utvecklat en version av den ryska S-300 missiler och kommer att testskjutas snart, sade den officiella nyhetsbyrån IRNA på onsdag, två månader efter Moskvas beslutat att inte leverera den till Teheran i följd av FN: s sanktioner. 

”Den iranska (version) av S-300-systemet genomgår fältmodifiering och kommer att testskjutas snart som den andra långdistans system som designas och produceras,” säger befälhavare i Irans elitstyrkan revolutionsgardet, brigadgeneralen Mohammad Hassan Mansourian, 

Stormakter är låsta i en åttaårig dödläget med Iran över dess kärnenergiprogram, som de tror kommer att användas för att utveckla atombomber istället för att ägnas åt fredlig elproduktion, som Teheran säger. 

Vissa västerländska tjänstemän misstänker målet med Irans utveckling av mer sofistikerade missiler och en del uppmärksammade missiltester är att utveckla en missil som kan bära kärnvapen. 

Den islamiska republiken förnekar sådana anklagelser och säger missil utvecklingsinsatser är för defensiva syften. 

Rysslands president Dmitrij Medvedev förbjöd leverans av hög precision S-300 luft försvarssystem till Iran i september, i följd av FNs sanktioner som infördes i juni över Irans omtvistade kärnvapensteknik. 

Iranska tjänstemän har kritiserat sina ryska motsvarigheter för ensidigt omintetgörandet av S-300 köpeavtalet och hotade med att begära ersättning. 

Förra månaden sade en högt uppsatt rysk tjänsteman att Moskva planerade att betala tillbaka $ 166.800.000 som Iran betalade i förskott för köp av S-300.