Nyheter

Iran misslyckades att få plats på FN:s kvinnokonvention styrelse

Iran misslyckades med att säkra en plats i styrelsen för det nya FN-organ för att främja jämställdhet för kvinnor

Iran blev slagen av Östtimor som tog över platsen för asiatiska representant i styrelsen , i en omröstning i FN: s generalförsamlingen idag.

Fyra FN-organ slogs ihop i år att inrätta FN: s kvinnokonvention under ledning av förre chilenske presidenten Michelle Bachelet.

Iran hade ursprungligen varit garanterad en plats då de asiatiska grupperna hade lagt fram en obestridd 10-nationlista som inkluderade Iran till de 10 platser för regionen. Östtimor vann med 36 röster mot 19 för Iran.

Förenta staterna, Europeiska unionen, liksom  Australien och Kanada gick ut med en intensiv diplomatisk kampanj för att motarbeta Iran, sade diplomater.

”Det var ett uttryck för ogillandet av Irans dåliga rekord på rättigheter ,”  Sade Norges FN-ambassadör Morten våtmark till AFP och förklarar sitt lands beslut att stödja Östtimor.

”De förlorade och de förlorade enkelt”, kommenterade USA: s ambassadör Susan Rice på Irans nederlag.

”Vi har gjort någon hemlighet av vår oro över att Iran ansluter sig styrelsen för FN: s kvinnokonvention skulle ha varit en olycksbådande start på den styrelsen, sade hon till journalister.

Kritiker hade markerat Irans behandling av kvinnor, inklusive eventuell Sakineh Mohammadi-Ashtiani som dömdes till att stenas till döds för äktenskapsbrott.
”Vi är oerhört lättad, säger Philippe Bolopion, FN specialist för Human Rights Watch. ”Iran har ett katastrofalt rekord på rättigheter, sade han.

”Det är ett land som har utmärkt sig genom att aktivt förtrycka kvinnoaktivisters rättigheter, de har trakasserat många och fängslades en del, säger han till AFP.

En resolution om Irans mänskliga rättigheter skall rösta på FN: s generalförsamling nästa vecka och är redan föremål för en intensiv nya lobbying, sade diplomater.

Saudiarabien, vars kandidatur kritiserades också, fick en automatisk plats och människorättsgrupper sade att de nu kommer att försöka sätta fokus på rikets rekord.

Generalförsamlingen antog en resolution i juli som innebar att fyra FN-organ som arbetar med kvinnofrågor ska integreras till en enda myndighet med större tyngd för att representera hälften av världens befolkning. I organisationen ska inkludera 41-medlems direktion, som 35 medlemmar väljs av regionala grupper och sex andra representerar biståndsgivarnationer.

Läs mer..

Iran kandideras till FN:s kvinnokonventions styrelse