Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Hemliga massavrättningar fortsätter i Iran

Mer än 23 fångar hängdes i hemlighet i Vakil Abad fängelset i staden Mashhad under oktobermånad. Offren var anklagade för narkotikasmuggling och blev avrättade utan familjernas och deras advokaters kännedom. Inte ens fångarna själva var underrättade om sina domar förrän några timmar innan avrättningarna.       

Enligt FFFI:s källor har omfattande massavrättningar genomförts i Vakil Abad fängelset under största hemlighet. Vid två kända tillfällen, oktober 5 och 12, avrättades sammanlagt 23 fångar kollektivt, varv 13 vid det första tillfället och 10 vid det andra. Dessa grymma avrättningar skedde utan tidigare tillkännagivande och oförenligt med prästerskapets egna lagar och rättsprocess. Några av fångarnas tidigare cellkamrater avslöjade att de tvingades till att göra bekännelser under tortyr.    

Offren till denna grymma avrättning samlades från olika fängelseavdelningar i Vakil Abad fängelset, endast några timmar innan deras hängning verkställdes. Därefter togs de till en hall mittemot fängelsets besöksområde där de hängdes kollektivt.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI vädjar till människorättsorganisationer och den svenska regeringen att fördöma den ohållbara situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran samt att agera för att sätta ytterligare press på den iranska regimen för att stoppa dess ideliga kränkningar av mänskliga rättigheter.