Motståndsrörelsen

Malikis styrkor vidtar nya repressiva åtgärder mot Ashraf

Irakiska styrkor, underordnade Nouri al-Maliki, vidtog ännu en ny repressiv handling mot invånarna i Ashraf, på onsdag eftermiddag, den tredje november.

Styrkorna upprättade olovligen en checkpoint och blockerade huvudvägen till lägrets begravningsplats med avsikt att genomsöka fordon och kroppsvisitera lägerinvånare på väg mot begravningsplatsen för att högtidlighålla minnen av sina bortgångna vänner.

Protest i Göteborg och Stockholm

När invånarna protesterade saktmodigt mot denna orättfärdiga handling, började irakiska styrkor förolämpa dem och misshandla de med kablar, träpinnar och batonger. En av invånarna blev sårad i ansiktet och fick föras till sjukhus.

Enligt Iranska nationella motståndsrådets information fanns en persisktalande man, som verkade föra befäl över operationen, bland de angripande styrkorna. Han misstänks tillhöra Qudsstyrkan, det iranska revolutionsgardets utlandsstyrka, och hade som uppgift att leda den repressiva operationen. De irakiska styrkorna sade att pådraget var på order av löjtnant Ahmad Hassan Khodheir. Han är en löjtant inom den irakiska arméns underrättelsetjänst och en välkänd agent av den iranska regimen, vars kopplingar till prästerskapet har tidigare avslöjats av det iranska motståndsrörelsen.

Iranska nationella motståndsrådets sekretariat utfärdade ett uttalande, den andra november och avslöjade att al-Maliki har, efter sitt besök i Teheran, infört nya repressiva åtgärder mot invånarna i Ashraf, enligt instruktioner från Saeed Jalili, sekreterare för prästerskapets Högsta nationella säkerhetsråd.

En talesman för det iranska utrikesdepartementet sammanfattade resultatet av Malikis besök i Teheran  under samma dag och sade, Folkets mojahedins närvaro  i Irak ”är en sak som inte kan tolereras” av Iran. Talesmannen hänvisade till bildandet av en regering ledde av Maliki och uttryckte sin förhoppning om att ” frågan skulle hanteras mer seriöst med vidtagande av brådskande åtgärder i detta avseende, efter införandet av en folklig regering i Irak”.

Mot bakgrund av den osäkra politiska situationen i Irak och de nya avslöjandena om grova övergrepp mot de mänskliga rättigheterna under insyn av Malikis regering fruktar FFFI en närstående humanitär katastrof. Därför uppmanar FFFI den svenska regeringen att tillsammans med EU, verka för att den nuvarande irakiska regeringen respekterar och fullföljer sina internationella skyldigheter gentemot de försvarslösa invånarna i Ashraf i enlighet med Europaparlamentets resolution av den 24 april 2009 om den humanitära situationen för Camp Ashraf-invånarna.