Engagemang, Nyheter

Kasta ut de iranska politikerna ur Sverige

FFFI- Demonstration mot den iranska delegationens besök pågår hela dagen utanför riksdagen.

– Släng Ut Mullorna ur Riksdagen, NU, NU, NU
– Bojkotta, Bojkotta terrorregimen i Iran skanderar utanför riksdagen.
Demonstrationen började igår och pågår nu mot iranska politiker som besöker riksdagen.

– Det är ofattbart. Sverige bör inte bjuda in representanter från ett land där kvinnor stenas till döds och regimkritiker hängs offentligt, säger Massud Kiani medlem i FFFI, Förenade föreningar för fritt Iran som har organiserat demonstrationen.

Sverige ger efter Irans påtryckningar.  TT rapporterade för en liten stund sen att den svensk-iranier, som greps för att ha tjänat pengar på pyramidspel, har nu släppts ur Irans fängelse och fått lämna landet i gengäld, säger Massud Kiani.

Det rådde en oklarhet om på vems eller vilkas inbjudan delegationen besöker Sverige och ingen vill ta ansvar för att ha bjudit in dessa gäster, men visar sig att utrikesminister Carl Bildt med UD i spetsen har satt upp det hela säger socialdemokratiske ledamoten och vice ordförande för utrikesutskottet, Urban Alin till SR .

– Att liera med Irans diktatur på detta sätt är en förolämpning mot det iranska folket som kräver demokrati och ett sekulärt samhällsstyre.

En delegation från FFFI besökte riksdagen för att överlämna ett protest brev mot besöket till både ordförande och vice ordförande för utrikesutskott och utbildningsutskott samt till chefen för UD:s Mellanöstern och Nordafrikaenhet, Robert Rydberg.

Socialdemokraternas pressekreterare Peder Palmstierna har i en kommentar till besöket meddelat att Socialdemokraterna ”är beredda att föra samtal med både demokratier och diktaturer”.

– Det är de själva som har bett om att få komma hit. Det finns ingen formell värd. Men vi har lagt upp ett slags program, förklarar UD:s presschef Anders Jörle.

Folkpartiet, Miljöpartiet och Vänstern bojkottar gästerna i protest mot den iranska regimens tortyr och dödsstraff mot oliktänkande.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran