Engagemang, Nyheter

Bojkotta besök av iranska parlamentariker

Publicerad: 2010 11 03

Tio  iranska parlamentariker har bjudits in på officiellt besök i Sverige av det svenska Utrikesdepartementet. Denna delegation kommer bland annat att träffa riksdagens utrikes- och utbildningsutskott.

Delegationen avser även enligt vissa källor att besöka Södertörns högskola.

Det råder en oklarhet om på vems eller vilkas inbjudan dem besöker Sverige och ingen vill ta ansvar för att ha bjudit gästerna.

Socialdemokraternas pressekreterare Peder Palmstierna har i en kommentar till besöket meddelat att Socialdemokraterna ”är beredda att föra samtal med både demokratier och diktaturer”.

– Det är de själva som har bett att få komma hit. Det finns ingen formell värd. Men vi har lagt upp ett slags program, förklarar UD:s presschef Anders Jörle.

Folkpartiet, Miljöpartiet och Vänstern bojkottar gästerna i protest mot den iranska regimens tortyr och dödsstraff mot oliktänkande.

FFFI erinrar också om att den iranska tvåbarnsmamman Sakineh Ashtiani enligt uppgift kommer att avrättas idag. Detta är ännu ett exempel på den iranska regimens brutalitet, densamma regim som Sverige högtidligt bjuder in i november.

– FFFI är starkt kritisk till att den svenska regeringen tillåter representanter från en diktatur göra besök i Sverige och uppmanar regeringen, statsministern och utrikesministern att med handling förverkliga sin EU-politik och vidta lämpliga åtgärder i detta avseende för att ställa in den iranska delegationens Sverigebesök.

Följande personer inkluderar delegationenslistan: Seyed Kazem Mousavi, Gholam Hossein Mas Oudi Reihan, Mohammad Reza Sha Bani, Mohammad Hassan Dokani Aghcheghloo, Fatemeh Ajerloo och Jaber Naseri.

Därför kommer FFFI:s medlemsorganisationer idag och på torsdag att delta i en protestaktion för att protestera mot inbjudandet av den iranska parlamentariska delegationen. FFFI uppmanar alla sina medlemmar och alla människor som arbetar för främjandet av mänskliga rättigheter, frihet och demokrati att aktivt deltaga i denna protestaktion.

Mynttorget, Stockholm

Tors; 04/11  11:00 -16:00