Nyheter

Iran anklagar väst över Sakinehs fall

Teheran anklagar väst för att försöka pressa Iran över fallet med en iransk kvinna som dömts till döden genom stening.

”De (västerländska nationerna) har blivit så skamlösa att de har vänt Sakineh Mohammadi-Ashtianis fall, som har begått brott och förräderi, till ett fall av mänsklig rättigheter mot vår nation”, sade det iranska utrikesdepartementets talesman Ramin Mehmanparast till Irans nyhetsbyrå IRNA på onsdagen.

”Det har blivit en symbol för kvinnors frihet i västvärlden och med oförskämdhet vill de att vi ska frige henne. Därför försöker de använda detta vanliga fall som ett påtryckningsverktyg mot vår nation”, sade Mehmanparast.

”Den andra sidan söker endast förevändningar mot den islamiska etablissemanget och om … vi ger efter deras krav kommer de att kräva ännu mer, så det blir ingenting kvar av revolutionen och etablissemanget,”  sade Mehmanparast till den statliga nyhetsbyrån IRNA.

Tvåbarnsmamman Sakineh Mohammadi Ashanti  skulle ha avrättas i idag, onsdagen den 3 november. Men avrättningen uteblev, meddelar ICAS som tidigare hade kungjort att dödsdomen skulle verkställas denna dag.

Rasoul Bashiri Mousavi på Irans ambassad i Stockholm har meddelat att rättsprocessen mot Sakineh fortfarande pågår skriver DN.

– Domstolen har ännu inte fattat något beslut i hennes fall, således finns det ingen dom, skriver Mousavi i en e-post till DN.

Ashtiani skulle enligt den ursprungliga domen ha avrättats i juli, men verkställandet har skjutits upp på obestämd tid.

Iranska myndigheter har gett klartecken om att verkställa avrättningen till Tabriz-fängelset, där Sakineh sitter fängslad meddelade  den internationella kommittén mot stening (ICAS) på tistag.

Mot bakgrund av att hotet mot Sakineh Ashtiani kvarstår,  vädjar FFFI till omvärlden, i synnerhet den svenska regeringen, att agera för att  rädda hennes liv.