Nukleärt, Nyheter

Iran är inte redo för nukleära samtal

En rådgivare till president Mahmoud Ahmadinejad sade på söndagen att Iran inte avser diskutera sitt kärnvapenprogram med världsmakterna.

Iran sade på fredagen att landet var redo att återuppta de samtal som strandade för mer än ett år sedan, vilka ledde till skärpta sanktioner mot den islamiska republiken över dess kärnenergiprogram som många länder fruktar syftar till att framställa kärnvapen, vilket Iran förnekar.

Båda sidor har sagt att de är redo för förhandlingar efter den 10 november, men Ali Akbar Javanfekr, mediarådgivare till presidenten, sade att ”samtalen i denna omgång av förhandlingar inte skulle innefatta den nukleära frågan”, enligt den halvofficiella nyhetsbyrån Fars.

P5+1 gruppen – som inkluderar de permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd, Storbritannien, Kina, Frankrike, Ryssland och USA ochTyskland – vill att Iran avbryter sin anrikning av uran, som kan ha både civila och militära användningsområden, i utbyte mot handel och diplomatiska förmåner som erbjuds redan i 2006.

Skeptikerna anklagar Iran för att förhala samtalen medan landet fortsätter att lagra uran. Iran insisterar på att det har rätt till anrikning i enlighet med det nukleära icke-spridningsavtalet.

Javanfekr sade att P5+1-länderna hade ännu att ta ställning till Ahmadinejads villkor för att återuppta samtalen. Han ville inte säga vad samtalen skulle omfatta när de inte handlar om den nukleära frågan. I en tv-intervju på lördagskvällen upprepade Ahmadinejad sin ståndpunkt om att de andra parterna skulle berätta om de kommer till bordet som Irans vänner.

”Vi kommer att förhandla på ett sätt med vänner, på ett annat sätt med fiender”, sade Ahmadinejad.

”Från allra första början har vi sagt till dem att de inte har något annat val än att förhandla med Iran. Men det bör grundas på rättvisa, sade han till statliga medier.