Nyheter

Iran vidtar rättsliga åtgärder mot stora oljebolag

Eruopeiska oljebolag vägrar tanka Irans flyplan med bränsle

Iran vidtar rättsliga åtgärder i Haag mot de globala stora oljebolagen som vägrar att tanka det Europa-bundna Irans flygningar under amerikanska påtryckningar, sade en topp luftfart tjänsteman på lördagen.

”Iran vidtar rättsliga åtgärder, via lämpliga kanaler, och frågan har tagits upp i Haag domstolen och advokater har utsetts att driva frågan,” sade Farhad Parvaresh vd för statliga flygbolaget Iran Air, rapporterade statliga nyhetsbyrån IRNA.

Han angav inte vid vilken domstol i Nederländerna har processen lämnats in.

Iran varnade den 19 oktober att det skulle ”konfrontera” västerländska företag för att vägrar tanka deras flygplan i Europa, som dem ansåg att strida mot internationella rätt.

Parvaresh sade att USA tvingade bolagen att vägra tanka flygplanet med bränsle.

”De företag, som har tvingats under amerikanskt tryck att vägra tanka iranska flygplan med bränsle, är de verkliga förlorarna när dessa restriktioner skulle hävas, sade han.

Parvaresh och andra iranska tjänstemän har inte specificerat vilka europeiska företag som vägrar att tanka Iran Air.

Europeiska myndigheter och flygplatser har varit tyst om de åtgärder som rapporteras som separata och unilaterala åtgärder som EU införde strax efter när FN: s säkerhetsråd antog den fjärde typ av sanktioner mot Teheran den 9 juni.

En europeisk diplomat sade att det var amerikanska påtryckningar som låg bakom stora oljebolagens åtgärder.

Parvaresh sade Iran Airs flyg till Europa fortsatte att fungera genom att göra mellanlandning.

”Ingen flyg har ställts in eftersom vi har valt en mittpunkt på sträckan (till Europa) för att tanka och flyg kommer att fortsätta” till Europa, sade han.

Passagerare och andra källor har sagt att iranska flyg förbjöds från tankning i London, Amsterdam, Stockholm och flera tyska flygplatser.

Källor inom industrin och passagerare säger att vissa flygningar av British Midland flygbolaget hade nekats tankning vid Teherans Imam Khomeini flygplatsen under de senaste två veckornasade rappoterar AFP.