Nukleärt, Nyheter

MI6-chef: Spionage avgörande för att hindra Irans kärnvapensträvan

Sir Robert John Sawers, MI6-chef håll ett sällsynt offentligt anförande inför en samling akademiker och tjänstemän, enligt AFP. Bilden är från tidigare år då han tjänstgjorde som Storbritanniens permanenta FN-representant

Diplomati är inte tillräckligt för att stoppa Iran från att utveckla kärnvapen, säger chefen för brittiska underrättelsetjänsten för inhämtning av information i utlandet, MI6, på torsdag och uppmanade till en ”underrättelseledd” modell för att hindra spridning av kärvapen.

MI6-chefen, John Sawers, sade i ett sällsynt offentligt tal att underrättelseaktiviteter låg till grund för Irans erkännande av en andra anrikningsanläggning förra året, vilket i sin tur har lett till hårdare diplomatiska påtryckningar.

Han sade ”att stoppa spridning av kärnvapen kan inte lösas enbart genom traditionell diplomati. Vi behöver underrättelsestyrda operationer för att göra det svårare för länder som Iran att utveckla kärnvapen.”

Sawers kommentarer kommer medan de sex stormakterna försöker återuppta samtalen med Iran över landets nukleära program som västmakterna misstänker syftar till att utveckla kärnvapen men som Teheran vidhåller är för civila ändamål.

FN:s säkerhetsråd röstade i juni för nya sanktioner mot Iran, den fjärde i sitt slag alltsedan december 2006 med anledning av landets nukleära program.

Sawers sade ”avslöjanden kring Irans hemliga anrikningsanläggning i Qom var en underrättelseframgång. De ledde till hårdare diplomatiska påtryckningar på Iran, med tuffare sanktioner från FN och EU, vilka nu har börjat bita på regimen.”

”Den iranska regimen måste tänka till vad som bäst tjänar deras intressen.”

Sawers tillägger ”risken för misslyckande inom detta område är dystra … och ju längre internationella insatser fördröjer Irans förvärv av kärnvapentekniken, desto mer tid skapar vi för att finna en politisk lösning.”

Iran meddelade FN:s atomenergiorgan i september förra året, att landet var i färd med att bygga en andra anrikningsanläggning i närheten av Qom, efter att Washington anklagade landet för att i hemlighet kringgå sitt ansvar enligt icke-spridningsavtalet.

Sir Robert John Sawers, är den nuvarande chefen för brittiska underrättelsetjänsten (SIS), som officiellt kallas för MI6. Han tjänstgjorde tidigare som Storbritanniens permanenta representant vid FN, mellan augusti 2007 till november 2009. Hans anförande inför en samling akademiker och tjänstemän var det första offentliga talet av en MI6-chef och markerade hans första år i denna roll, rapporterar nyhetsbyrån AFP.