Nyheter

Två inför rätta för spioneri för Israel

Iran kommer snart att ställa två iranska medborgare inför rätta anklagad för spioneri för landets ärkefiende Israel, sade ett rättsväsende representant till media på tisdagen.

”Bådas fall kommer nu att skickas till domstolen … de två var kopplade till den sionistiska regimens (Israel) underrättelsetjänster och försett dem med information, säger Teheran riksåklagaren Abbas Jafari Dolatabadi, till den statliga radion.

”De två fick också pengar (från Israel) utan att uppge deras namn.”

Enligt Irans strafflag som infördes sedan den islamiska revolutionen 1979, kan spionage medföra dödsstraff. 2008 hängdes en dömd Iransk medborgare, Ali Ashtari, I Iran för att ha arbetat med Mossad. Israel förnekade all koppling till fallet.

I början av oktober, sade Iran att fem iranier ska ställas inför rätta för spioneri och anklagade dem för att ha överfört hemliga informationer om Irans rymdprogram, ekonomi och försvar till dess fiender, ett begrepp som Iran använder ofta för att hänvisa till USA och Israel.

Iran vägrar att erkänna Israel.

Iran sade den Oct 3 att dem hade arresterat flera personer som man ansåg att spionerar på Irans kärnanläggningar. Det var inte klart om det rörde sig om samma misstänkta som skulle få rättegången eller andra.

FN: s säkerhetsråd, USA och EU har infört sanktioner mot Iran under de senaste månaderna för att försöka övertyga Irans hårdföra ledare att stoppa känslig nukleär verksamhet.

Iran säger att den har uppfyllt lagens krav och har rätt till kärnkraft.

Israel antas ha Mellanösterns enda atom arsenal, och har antytt att det kunde anfalla Iran om anses att diplomati misslyckas att ta bort vad den ser som ett hot mot dess existens.

Iran har lovat att hämnas på Israel och amerikanska mål i viken om dem bli attackerad.

Med det sista stora steget till att förverkliga målet att bli en användare av kärnenergi, har nu iranska kärntekniker börjat ladda kärnreaktorn i Bushehr, rapporterar engelskspråkig statlig tv på tisdagen. Enligt Iran ska det ryskbyggda kärnkraftverket – landets första – kunna börja producera energi i början av nästa år efter år av förseningar