Nyheter

Iranska pengar till mutor i Afghanistan

Irans president Mahmoud Ahmadinejad, Afghanistans president Hamid Karzai och Pakistans president Asif Ali Zardari hand i hand vid ett toppmöte i Teheran, söndagen den 24 maj, 2009.

New York Times, NYT, rapporterar i sin upplaga av 23 oktober om misstänkta pengaflöde från Iran till den afghanska presidentens stabschef, Umar Daudzai. Tidningen citerar anonyma afghanska och västerländska tjänstemän som bland annat avslöjar den aktiva roll som iranska ambassadören till Afghanistan, Feda Hussein Maliki, spelar i att tillhandahålla kontanta utbetalningar till Umar Daudzai.

NYT skriver om ett tillfälle i slutet av augusti då den afghanska presidenten Hamid Karzai fick invänta Irans ambassadör till Afghanistan, när han skulle återvända med sitt plan efter ett avslutat statsbesök i Iran. Enligt en afghansk tjänsteman satte sig ambassadören bredvid Umar Daudzai i planet och överlämnade en stor plastpåse fylld med eurosedlar till honom.  Historien bekräftas även av en andra afghansk tjänsteman som sade att Daudzai hade med sig en stor summa kontanter när han kom hem efter detta besök i Iran. Tjänstemannen som talade under villkor om anonymitet sade till tidningen att ”Detta var iranska pengar, många av oss märkte det.”

Påsen med pengar är en del av en hemlig, stadig ström av kontanter från Iran avsedda att köpa Daudzais lojalitet och främja iranska intressen i presidentpalatset, enligt afghanska och västerländska tjänstemän i landet som NYT har pratat med. De sade att Iran använder sitt inflytande för att driva en kil mellan afghaner och västerländska styrkor som bekämpar talibanerna i landet.

Utbetalningarna, som enligt tjänstemän uppgår till sammanlagt miljontals dollar, ingår i en hemlig fond som Daudzai och Karzai har använt för att köpa lojalitet av afghanska lagstiftare, stamledare och i vissa fall talibanbefälhavare.

Varken Daudzai, den iranska ambassadören eller Karzais kansli ville kommentera uppgifterna eller svara på några frågor. En talesman för den iranska ambassadören avfärdade anklagelserna som ”djävulska skvaller av utländska och västerländska medier.”, skriver NYT.

En Natoofficer uppger för NYT att Irans underrättelsetjänst stöder båda sidor av konflikten genom att finansiera och tillhandahålla vapen och utbildning till talibanerna. Natoofficeren säger vidare att iranska agenter har finansierat kampanjer för flera afghaner som ställde upp i förra månadens parlamentsval samtidigt som den iranska underrättelsetjänsten har ökat sin kapacitet när det gäller att mörda motståndare och attackera amerikanska trupper inne i landet.

Nuvarande och tidigare afghanska tjänstemän som NYT har pratat med, säger att den iranska regeringen började finansiera Karzai innan Daudzai blev hans stabschef under 2003. Det är osäkert när Daudzai blev en mellanhand för iranska regeringen. Men en afghansk tjänsteman som tidningen har pratat med berättar att Daudzai kom i kontaktat med iranska underrättelsetjänsten och inledde en nära relation med högt uppsatta iranska ledare som Ahmadinejad efter att han utsågs till ambassadör i Iran under 2005. Daudzai återvände till Kabul under 2007 för att återuppta sitt jobb som stabschef. Sedan dess har han behållit kontakten med den iranska ambassadören så att iranska tjänstemän har nästan obegränsad tillgång till Karzais presidentpalats utan hänsyn till vanliga protokollregler, enligt tjänstemännen. En afghansk politisk ledare som NYT talat med beskriver vänskapen mellan Daudzai och iranierna som mycket goda.

NYT citerar en afghansk tjänsteman och rapporterar om ett annat tillfälle då Mahmoud Ahmadinejad hade med sig två lådor kontanter under ett besök till presidentpalatset i Kabul på inbjudan av Karzai. En av lådorna var ämnad för Daudzai personligen och den andra var för palatset, sade källan till tidningen.

Enligt en västerländsk tjänsteman till NYT, hamnade Daudzai i en dispyt med afghanska underrättelsetjänsten när han försökte hjälpa vissa iranska företag att etablera sig i Kabul. Den afghanska underrättelsetjänsten misstänkte då att de iranska tjänstemännen var frontfigurer för den iranska elitstyrkan revolutionsgardet.

Iran betalar talibaner $1000 per man för att döda amrikanska soldater..läs mer