Nyheter

Restriktioner mot västerländska skolämnen på Irans universitet

Iran har infört nya restriktioner på 12 samhällsvetenskapliga universitet för att anses vara baserade på västerländska värderingar och därför är oförenligt med den islamiska läran, rapporterade den statliga radion på söndag.

Restriktion omfattar juridik, filosofi, kvinnostudier, psykologi och statsvetenskap. De två områdena som tycks orsaka mest oro bland Irans konservativa ledarskap är kvinnoforskning och mänskliga rättigheter.

”Innehållet i de aktuella kurser i 12 ämnen är inte i harmoni med religionens fundamentala och de är baserade på västerländska skoltänkande,” sade Abolfazl Hassani representant för utbildningsdepartementeti till den statliga radion.

Hassani sade att restriktioner hindrar universiteten från att öppna nya avdelningar i dessa ämnen. Regeringen kommer också att revidera innehållet i nuvarande program med upp till 70 procent under de närmaste åren, sade han.

Beslutet ses som ett svar på den oro som förra året Irans högste ledare, Ali Khamenei, som sa att sådna ämnen skulle kunna leda till religiösa tvivel. Khamenei, som har sista ordet om alla statliga frågor i Iran, uppmanade tjänstemän att göra ”allvarligt övervägande” ändringar i läroplanen.

Omkring två miljoner av 3,5 miljoner iranska universitetsstudenter studerar samhällsvetenskap och humaniora, enligt regeringens statistik.

Universitetsstudenter har spelat en viktig roll i opposition protester i Iran, särskilt efter landets presidentval i fjol, vilket oppositionen säger hårdföra president Mahmoud Ahmadinejad vann genom omfattande bedrägerier.

Sedan Ahmadinejad kom till makten 2005 har han drivit ett återupplivande av den fundamentalistiska mål som ställdes upp på 1980-talet under Ayatollah Ruhollah Khomeini, far till den islamiska revolutionen 1979 i Iran.

År 2006 ett dussintals liberala universitetsprofessorer och lärare pensionerades som utlöste kraftiga protester från studenterna. Liberala och sekulariserade professorer undervisar på universitet runt om i landet, men de är en minoritet. De flesta är politiskt passiva och inte identifiera sig med vare sig hård-linjes eller liberala lägret.

År 1980 stängde regimen ner universitet, Kulturrevolution, för två år för att rensa partipolitiska studenter av politiska grupper, mest från Folkets Mujahedin och vänstergrupper.