Nyheter

Läckta dokument bekräftar Irans blodiga inblandning i Irak

 Publicerad: 2010 10 23

Iran ger omfattande stöd till irakiska miliser enligt sekretessbelagda amerikanska militära dokument som offentliggjordes i går.

Nästan 400.000 handlingar som erhållits av WikiLeaks omfattar rapporter från 2004 till 2009 som beskriver iranska stöd till irakiska shiitiska milisen. Dokumenten stödjer tidigare varningar om Iransk inblandning i Irak.

Dokumenten visar att så långt tillbaka som 2005, att Iran beväpnade och utbildade patruller för att döda ledande irakiska politiker och för att undergräva amerikanska och brittiska militära operationer, rapporterade The Guardian.

I mars 2006 anklagade Rumsfeld Iran för att sänder revolutionära gardet, en elit militär enhet, till Irak för att underblåsa våldet.

Ett dokument från december 2006, publicerats på New York Times hemsida, beskriver att den shiitiska milis befälhavaren, Mahdi-milisens centralfigurer Azhar al-Dulaimi, hade utbildats i ett av Revolutionsgardets träningsläger utanför staden Qom för att införa attacker mot amerikanska soldater. Azhar al-Dulaimi ledde en attack mot amerikanskt militärt center i Karbala i januari 2007 där fem amerikansks soldater kidnappades och dödades.

Militär generalen George Casey, därefter USA: s militära övre befälhavare i Irak, sade i juni 2006 att Iran tillhandahåller vapen och utbildning till shiitiska extremistgrupper i Irak som attackerade amerikanska trupper och irakiska säkerhetsstyrkor.

I de publicerade dokumenten finns flera andra uppgifter som stärker uppfattningen om att Irans roll i maktkampen om Irak är större och mer konkret än vad som hittills framkommit

Wikileaks dokumenter citerar fången vittnesmål om upptäckta vapengömmor som bekräftar Irans inblandning I Irak. I en tifångatagen milismans visas hur Iran förser irakiska miliser med vapen som raketer och dödliga bomber längs vägarna.

Uppgifterna i dokumenten visar att USA:s och Irans blodiga kamp i Irak har fortsatt även under Barack Obamas presidentskap, enligt New York Times.

Det väcker nya frågor om Iraks framtid och det vakum som uppstår i Iraks efter ett tillbakadragandet av de amerikanska trupperna i slutet av nästa år  .