Andra nyheter

MÖTE MED EN TERRORIST

Jag stod nyligen i korsningen 2nd Avenue – 42 Street på Manhattan i New York. Det var varmt. Bakom mig fanns hundratals iranier med jättelika plakat, visande Irans s.k.president, Mahmoud Ahmadinejad. Plakaten avslöjade Irans kärnvapenframställning, misshandel, tortyr, avrättningar av politiska fångar och minderåriga samt stening till döds – allt beordrat av Ahmadinejad och Irans regim.

Snett över gatukorsningen där vi stod låg det famösa Hilton Hotel. En av dess gäster just nu : Ahmadinejad. ” Hilton, Hilton, kick him out! ”,” Ahmadinejad is a terrorist! ” och “Murderer Ahmadinejad out of UN!” ropade de demokratiska iranierna, jag och andra från olika delar av världen med full kraft tvärs över avenyn mot Hilton, timme efter timme. Vi fick enorm respons från folk på gatan, press och TV, bl.a. CNN.

Jo – det oerhörda hade åter hänt: ledaren för en av världen värsta diktaturer, terroristen och mördaren Ahmadinejad, skulle få tala inför FN:s generalförsamling. Men den israeliska delegationen infann sig inte då – förintelsen har ju aldrig ägt rum, och Israel ska utplånas från kartan, har Ahmadinejad deklarerat. När han nu inför FN anklagade USA för att bl.a. ha ” skadat Iran”, tågade även de amerikanska delegaterna ut. Och i CNN:s TV-intervju, ledd av Larry King samma kväll, tog Ahmadinejad på intet sätt avstånd från stening som avrättningsmetod i Iran.

Det är fullständigt ofattbart och en stor SKAM, att Hilton, USA och FN tar emot en ledare för en diktatur, som står för global terror och oerhörda brott mot sin befolkning. Ahmadinejad har blod på sina händer. Han har gjort sig beryktad som en ytterligt brutal förhörsledare, skyldig till både tortyr och mord i stor skala. En vän till mig, Zahra, berättade, att hon som politisk fånge i Evinfängelset i Iran såg och hörde Ahmadinejad med egen hand avrätta politiska fångar – totalt närmare ett tusen enligt samstämmiga källor. Först sköts fångarna i ben eller mage av medarbetarna. Därefter avlossade Ahmadinejad de dödande skotten i huvudet. ” Jag är stolt över det ”, säger han (AB 5/10 2006).

Men så kom den då: dagen för den stora demonstrationen mot närvaron av en statsunderstödd terrorist i FN. Tusentals människor samlades på Dag Hammarskjöld’s Plaza framför FN-högkvarteret. Den i särklass största organisationen var PMOI, People’s Mojaheddin of Iran, som jag stött och arbetat med i fem år. PMOI kämpar för en fullständig och sekulär demokrati med mänskliga rättigheter i Iran och är den äldsta och största demokratirörelsen inom NCRI, det samlade motståndet mot de iranska mullornas barbari. Vald president för NCRI är Maryam Rajavi, som talade i direktsändning från Paris. Hon uppmanade Världssamfundet att ge fullt skydd och stöd åt Ashraf, lägret i Irak, där bortåt 3 500 ytterligt modiga medlemmar av PMOI med fredliga medel och med ständig risk för sina liv outtröttligt arbetar för ett fritt och demokratiskt Iran.

PMOI fick mycket kraftfullt stöd av bl.a. USA:s förre FN-ambassadör John Bolton, New Yorks borgmästare Bloomenbergh och även av brittiska parlamentariker. Det påpekades att Irans kärnvapenframställning utgör ett enormt hot både mot regionen och världsfreden. Men själv deltog jag i denna fantastiska manifestation för fred, demokrati och mänskliga rättigheter genom att bära mina två plakat, de jag nu burit på i tio dagar. Det ena visade stora foton på kvinnor som stenas och hängs i Iran, och det andra hur man där hänger minderåriga offentligt. Minst 151 står på tur.

Omvärlden, framför allt USA, EU och Sverige, borde bojkotta Irans regim och helhjärtat stödja de krafter, t.ex. PMOI, som vill ersätta barbari med demokrati och mänskliga rättigheter. Det är allas vår angelägenhet.

Osborn Holmstrand

Människorättsaktivist

Liljebergsgatan 23

50639 Borås

Tel. 033-41 11 25