Nyheter

Iran anklagas för att destabilisera Mellanöstern.

Iraks fd premiärminister pekar ut Iran som värsting

Iraks förre premiärministern Ayad Allawi anklagade i en intervju med CNN på söndagen Iran för att arbeta för att destabilisera Mellanöstern.

”Vi vet att Iran tyvärr  försöker utlösa förödelse i regionen, och försöker destabilisera regionen genom destabiliserande Irak, och destabilisera Libanon och destabilisera den palestinska frågan,”  sade Allawi.

Regionen ”faller offer” för att terroristgrupper som finansieras av Iran, sade han.

Allawi politiska motståndare är National Alliance, som består av statens koalitionen och den irakiska National Alliance – en koalition av kraftfulla shiitiska partier som stöds av Iran.

Alliansen, som har nominerat nuvarande premiärminister Nuri al-Maliki som sin premiärminister kandidat, har nu ett block med 159 sittplatser. Att bilda en regering, krävs 163-plats av 325 platser.

I Irak finns det en miljö som bidrar till terrorism, sade han. Bland de faktorer han nämnde var det faktum att det fortfarande inte finns någon regering  åtta månader efter valet, en stagnerande ekonomi, hög arbetslöshet och brist på jobb.

”Jag kan kategorisk säga at Iran definitivt försöker även att skapa förändringar i den politiska processen i enlighet med deras önskemål och behov,” sade Allawi .

Zakaria frågade Allawi om han misstänkte att en grupp som stöds av Iran var ansvarig för förra veckans vägarna som dödade fyra medlemmar av hans parti Iraqiya. Allawi inte tilldela skulden till Iran, men sade att det finns många krafter som försöker att påverka situationen i Irak.

Andra länder i Mellanöstern är positiva till en stark och stabil Irak, sade han.

”Jag tror inte att det finns ledare i regionen som försöker underblåsa extremism och åstadkomma sekterism utan Iran sade Allawi.