Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Topp reformist arresterad i Iran

 Iran har gripit en högt uppsatt reformpolitiker från en förbjuden politisk parti som stödde oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi i förra årets presidentval, rapporterade ISNA nyhetsbyrå på onsdagen.

Ali Shakouri-Rad, en ledare för ”den Islamiska Irans deltagande Fronten”, greps i tisdags kväll av säkerhetsskäl” enligt citat från Teherans åklagare, Abbas Jafari Dolatabadi som rapporteras i nyhetsbyrån.

Shakouri-Rad är känd för sin frispråkiga kritik mot president Mahmoud Ahmadinejads regering.

I september förbjöd Iran två reformistiska partier – den islamiska Iran Deltagande Front och den ”islamiska revolutionens Mujahedin Organisation” – efter att de stod bakom Mousavi i presidentvalet juni 2009 .

De båda partierna anklagades för att undergräva den nationella säkerheten.

Alltsedan det omtvistade presidentvalet i juni 2009, då Ahmadinejad fick sitta kvar som president har domstolsväsendet i Iran prövat hundratals politiska aktivister och personligheter, däribland medlemmar av dessa partier, för deras påstådda roll i de protester som följde efter valet.

Politiska partier upplösta i Iran