Nyheter

Marzieh, diva av persisk musik, avled i Paris

En av Irans mest kända sångerska avled idag onsdag den 13 okt.

Ashraf Alsadat Mortezayee (Marzieh) dog i Paris, 86 år gammal.

Marzieh startade sin karriär 1942 på Radio Teheran och samarbetat med några av de största persiska låtskrivare och textförfattare som Ali Tajvidi, Parviz Yahaghi, Homayoun Khorram, Moeini Kermanshahi och Bijan Taraghi.

Marzieh, samarbetade också med Farabi Orkesten, genomförd av Morteza Hannaneh, en av pionjärerna inom Persiska symfonisk musik i 1960 och 1970, vid sidan av persiska traditionella verk.

Hon syntes inte på scenen efter den islamiska revolutionen 1979 och så småningom lämnade Iran under 1990-talet på grund av politiskt förtryck och anslöt sig till iranska nationella motståndsrörelse. Sedan dess har bott i exil i Paris.

Hon var känd för iranier i alla generationer för hennes låtar som blandade traditionalismen och kultur med passion och aktuella frågor.

Strax efter att hon lämnat landet höll hon flera konserter i Los Angeles, Kalifornien och Royal Albert Hall (London),  Berwaldhallen (Stockholm)  men också i Danmark och Frankrike 1994 och 95. Den Paris-baserade kompositören Mohammad Shams och Tar solisten Hamid-Reza Taherzadeh var de främsta musiker som arbetade med Marzieh i exil.

I NCRIs var hon konst rådgivare till Maryam Rajavi, president av Nationella motståndsrörelse NCRI.

FFFI sänder sina djupaste kondoleanser till anhöriga, vänner och medlemmar av nationella motståndsrörelse.

Begravningsceremoni hålls måndagen den 18 okt.

kyrkogården i nordvästra Paris förorten Auverssur- Oise, där hon bodde.
kl.10:00