Andra nyheter

11 fångar avrättade i Iran inför den internationella dagen mot dödsstraff

Åtta fångar hängdes bestialiskt i staden Kerman och ytterligare tre, däribland en kvinna, avrättades i städerna Shirwan och Orumieh.

Prästerskapets styre avrättade åtta personer samtidigt genom hängning i Kermans centrala fängelse i södra Iran. (enligt tillkännagivande från den statliga dagstidningen Resalat den 7 oktober 2010).

En kvinnlig fånge blev avrättad i staden Shirwan, den 1 oktober medan två andra manliga fångar blev avrättade, den 28 och 30 september, i Orumieh-fängelset.

Bland andra repressiva åtgärder under de senaste dagarna märks den grymma bestraffningen av två fångar i Ahvaz genom piskning på offentlig plats samt arresteringen av 200 personer i östra Teheran under förevändning av insatser mot anarkister, ligister och huliganer (Jahan News av den 6 oktober).

Dessutom rapporterade statlig media på torsdagen den 7 oktober om ”tillslag” mot en fest i norra Teheran där sammanlagt 60 män och kvinnor i åldrarna 20 till 26 arresterades för dans och olovligt umgänge.

Offentliga avrättningar, massavrättningar och omfattande arresteringar, vittnar om den vacklande regimens oförmåga att tillmötesgå det iranska folkets växande protester mot helheten av prästerskapets styre och krav på förändring. Regimens brutala insatser visar att prästerskapet inte har någon lösning på ett stort antal inhemska och internationella kriser annat än att intensifiera förtrycket.

Förenade föreningar för ett Fritt Iran, FFFI välkomnar antagandet av Europaparlamentets resolution av den 7 oktober 2010 om Internationella dagen mot dödsstraffet och undertrycker samtidigt att

1.       Iran är det land som håller flest minderåriga i förvar,

2.       med minst 402 avrättningar är Iran, det andra landet i världen när det gäller antalet avrättningar efter Kina,

3.       Iran fortfarande tillämpar dödsstraff genom stening och i sammanhanget uppmärksammar om fallen Sakineh Mohammadi Ashtiani och Zahra Bahram.

Med beaktande av Europaparlamentets resolutioner av den 22 oktober 2009 om Iran, av den 10 februari 2010 om Iran, av den 8 september 2010 om mänskliga rättigheter i Iran jämte den iranska regimens hänsynslösa och omänskliga styre samt inför den internationella dagen mot dödsstraff den 10 oktober, uppmanar Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI,

–        den svenska regeringen att fördöma de flagranta kränkningarna av mänskliga rättigheter i Iran samt att vidta åtgärder såsom riktade sanktioner mot regimen och de ansvariga för ovan nämnda kränkningar, för att stoppa alla former av avrättningar särskilt avrättningar av politiska fångar,

–        FN:s generalsekreterare, alla människorättsorganisationer särskilt FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, och särskilda rapportörer om godtyckliga arresteringar, tortyr och avrättningar att vidta omedelbara åtgärder för att förhindra de flagranta kränkningarna av mänskliga fri- och rättigheter i Iran.