Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran: åtta fångar hängdes bestialiskt i Kerman

Ytterligare tre fångar, däribland en kvinna, avrättades i städerna Shirwan och Orumieh

Prästerskapets omänskliga styre avrättade åtta personer gemensamt genom hängning i Kermans centrala fängelse i södra Iran, tillkännager den statliga dagstidningen Resalat den 7 oktober 2010.

En kvinnlig fånge blev avrättad i staden Shirwan, den 1 oktober och två andra manliga fångar blev avrättade, den 28 och 30 september, i Orumieh fängelset.

Bland andra repressiva åtgärder under de senaste dagarna märks den grymma bestraffningen av två fångar i Ahvaz genom piskning på offentligt plats samt arresteringen av 200 människor i östra Teheran under förevändning av insatser mot anarkister, ligister och huliganer (Jahan News av den 6 oktober).

Statlig media rapporterade på torsdagen den 7 oktober om ”tillslag” mot en nattfest i norra Teheran där sammanlagt 60 män och kvinnor i åldrarna 20 till 26 arresterades för dans och olovligt umgänge.

Offentliga avrättningar i olika städer, massavrättningar och omfattande arresteringar, vittnar om den stapplande regimens oförmåga att konfrontera växande protester och hat mot helheten av prästerskapets styre bland den iranska befolkningen. De brutala insatserna påvisar dessutom att prästerskapet inte finner någon väg ut ur ett stort antal inhemska och internationella kriser annat än att intensifiera förtrycket.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI uppmanar den svenska regeringen att fördöma den ohållbara situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran samt att agera för att sätta ytterligare press på den iranska regimen för att stoppa dess ideliga kränkningar av mänskliga rättigheter.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI påkallar dessutom FN: s generalsekreterare, alla människorättsorganisationer särskilt FN: s högkommissarie för mänskliga rättigheter, och särskilda rapportörer om godtyckliga arresteringar, tortyr och avrättningar att fördöma och vidta omedelbara åtgärder för att förhindra de flagranta kränkningarna av mänskliga fri- och rättigheter som pågår i Iran.