Nyheter

Afghanistan beslagtog flera ton explosiva anordningar insmugglade från Iran, rapporterar CNN

Myndigheterna i sydvästra Afghanistan har beslagtagit 19 ton explosiva anordningar som hade smugglats in över gränsen, sade den afghanska polisen enligt CNN.

Nimruzs polischef Abdul Jabar Purdel sade att man hade gripit en misstänkt vid beslaget. Nimruz provinsen i Afghanistans sydvästra hörn gränsar till Iran och Pakistan.

Polischefen tillade, anordningarna hade placerats i 337 lådor inne i en stor fraktcontainer som kom från Iran, över en bro som förbinder Afghanistan och Iran.

Tidigare i år, sade en höguppsatt tjänsteman i det amerikanska försvarsdepartementet att nya amerikanska militärunderrättelser gör gällande att Iran planerar att smuggla in nya vapen till Afghanistan som ett led i en ökad satsning för att störa koalitionens insatser.

Informationen kom från en ”iransk källa” vars tips om tidigare transporter har verifierats av USA, sade tjänstemannen i april.

Tjänstemannen noterade även att Iran, ett land med shiitisk majoritet, och talibanerna som är sunniter var nära att hamna i krig med varandra i slutet av 1990, så det är egentligen inte i deras intresse att vara en stor leverantör av exklusiva vapen till talibanerna.

Teheran har konsekvent förnekat att man stöder grupper som motsätter sig den afghanska regeringen. USA och koalitionstrupperna har hittat bevis för iranska vapen inne i Afghanistan i samband med beslag mot gömställen eller i efterdyningarna av attacker.