Motståndsrörelsen, Nyheter

Irakiska styrkor sätter upp ny postering i Camp Ashraf

Tio Ashraf-invånare skadades när irakiska styrkor gick till attack med påkar, järnrör och gevärskolvar

På fredag eftermiddag, den första oktober, upprättade irakiska styrkor en ny postering med 20 beväpnade soldater och installerade en bungalow för detta ändamål i norra delen av Ashraf. Denna fientliga åtgärd genomfördes på order av kommittén inom den irakiska premiärministerns kansli som ansvarar för undertryckandet av Ashraf.

Irakiska styrkor attackerade helt oprovocerad några av invånarna med järnrör, påkar, batonger och gevärskolvar, när de försökte ta reda på orsaken till inrättandet av den nya posteringen och den omotiverade ockupationen av deras mark. Tio invånare fick föras till sjukhus för sina skador till följd av misshandeln. De irakiska styrkorna agerade under befäl av två irakiska arméofficerare, överstelöjtnant Nezar, och löjtnant Heidar.

Irakiska styrkor vandaliserade invånarnas fordon och försökte ta fyra invånare som gisslan utan större framgång. De förstörde även inspärrningen vid norra delen av Ashraf för att tillhandahålla stöd för sina styrkor inne i lägret. Irakiska styrkor utnyttjade samma område för sina räder mot Ashraf och dess invånare under attackerna den 28 och 29 juli 2009.

De invånare som blev misshandlade eller skadade av irakiska styrkor under incidenten försökte göra en anmälan hos den lokala polismyndigheten men polisen vägrade ta emot dem.

På morgonen samma dag installerades ytterligare två bungalower vid Ashrafs ingång för att underlätta vistelsen av agenter – från den iranska regimens ministerium för underrättelse- och säkerhetstjänst (MOIS) – som deltar aktivt i att utsätta Ashraf-invånarna för psykisk tortyr. Denna åtta månader långa kampanj har haft fullt stöd av de irakiska styrkorna och pågår fortfarande vid Ashrafs huvudingång.

Ett bevis på detta är att irakiska styrkor låter agenterna utnyttja deras arméfordon för sina transporter. Därtill ska de två nya bungalowerna utgöra en permanent bas för agenter av MOIS och terroristgruppen Qods-styrkan, stationerade utanför lägrets ingång.

De fientliga åtgärderna från den irakiska kommittén med uppdrag att undertrycka Ashraf-invånarna syftar otvivelaktigt till att skapa en kris och därmed motivera ännu en attack mot lägerinvånarna, som onekligen kommer att leda till en humanitär katastrof. Den iranska regimen försöker dra nytta av den nuvarande situationen i Irak för att intensifiera sina påtryckningar ämnad att undertrycka medlemmar av Folkets mojahedin i Ashraf.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, uppmärksammar Sverige, människorättsorganisationer om de irakiska styrkorna och den irakiska regeringens repressiva åtgärder.

FFFI påkallar, med beaktande av ovan nämnda repressiva åtgärder, Sverige att driva frågan om att FN:s observatörsgrupp och amerikanska styrkor åter stationera sig i Ashraf för att förhindra en massaker på lägerinvånarna.