Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Befälhavare för säkerhetsstyrkor erkänner tortyr

”Agenter beordras minska ”fysisk konfrontation”

Esmail Ahmadi Moqaddam (längst till vänster) befälhavaren för regimens statliga säkerhetsstyrkor här tillsammans med Khamenei och Revolutionsgardets befälhavare

Befälhavaren för mullornas statliga säkerhetsstyrkor, SSF, erkänner att hans styrkor har utnyttjat tortyr för att få fram s.k. erkännanden. Han sade vidare att poliserna har fått instruktioner om att undvika användning av ”fysisk konfrontation” i framtiden. 

Statliga nyhetsbyrån Fars rapporterade på onsdag att SSF-befälhavaren, Esmail Ahmadi Moqaddam har meddelat att ”SSF:s ledning har tagit till hårdhandskarna så att tekniska medel ska användas för att få fram erkännanden snarare än fysiska metoder. Dessa tuffa åtgärder har satt agenterna under påtryckningar.”

SSF-befälhavaren tillade ”naturligtvis förekommer några undantag i beteendet hos vissa agenter och SSF-organ. Vi försöker nu ta hand om dessa.”Ahmadi Moqaddam, som uttalade sig inför en grupp journalister, hänvisade även till det nu ökända Kahrizak-fängelset där ett antal regimkritiska demonstranter dog under tortyr och sade ”dessa bittra incidenter har bidragit till att vi på allvar ska tänka på en normalisering av fängelserna och kontrollera beteendet hos poliserna.”