Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Antalet fångar i Irans fängelser ökar med 35 %, mer fängelser byggs i landet

 Iranska regimens myndigheter meddelar att antalet fångar i Iran har ökat med 35 procent jämfört med förra året.

Den statliga nyhetssidan Khabar Online citerade en tjänsteman vid regimens Fängelsernas Organisation och skrev ”totala antalet fångar i landets fängelser beräknas uppgå till omkring 204 000 personer” fram till slutet av den sista persiska kalendermånaden, som föll med den 22 september. Han tillade, ”siffran visar på en ökning med 35.2 procent jämfört med samma period förra året.”

Mohammad-Ali Zanjirei, som påstods vara biträdande chef för resurser, utveckling och förvaltning vid mullornas fängelseorgan ”Fängelsernas Organisation”, erkände även att antalet fångar i Iran är dubbelt jämfört med den genomsnittliga siffran runt om i världen.”

Den iranska regimen har nyligen avslöjat planer på att bygga fyra nya fängelser i Teheran, vilket ger indikationer på flera arresteringar och ett ökat förtryck i samhället.

Zanjirei sade även att prästerskapets ministrar har beordrat bygget av ytterligare två fängelser i Teheran samt en i vardera av städerna Firouzkouh and Eslamshahr.

läs mer

Iran: Över 200 000 fångar i regimens fängelser