Mänskliga Rättigheter, Nyheter

USA-sanktioner mot åtta iranska hög tjänstemän för kränkningar av MR

 Obama administrationen placerade åtta iranska hög tjänstemän på USA:s finansiella svartlista för deras ansvar i undertryckandet och förföljelsen av den iranska befolkningen under förra årets folkliga uppror som följde Irans omdiskuterade presidentval.

Finans- och utrikesdepartementet meddelade gemensamt att sanktionerna, signerad av president Barack Obama, riktar sig mot ”iranier som delar på ansvaret för de ideliga och allvarliga kränkningarna av mänskliga rättigheter i Iran.”

Den amerikanska utrikesministern, Hillary Clinton, sade på en presskonferens vid utrikesdepartementet att USA har för första gången någonsin infört sanktioner mot iranier för kränkningar av mänskliga rättigheter.

Clinton tillade ”Dessa ämbetsmän ansvarar för att iranska medborgare har fått utstå godtyckliga arresteringar, misshandel, tortyr, våldtäkt, utpressning och mord … Ändå har den iranska regeringen struntat i internationella samfundets upprepade uppmaningar om att stoppa dessa övergrepp.”

Obamas beslut blockerar alla amerikanska tillgångar tillhöriga de åtta iranierna och förbjuder amerikaner från att göra affärer med dem.

Bland de åtta iranierna återfinns befälhavaren för revolutionsgardet, Mohammad Ali Jafari. Obama administrationen påpekade att styrkor under Jafaris befäl deltog i godtyckliga arresteringar, misshandel och dödande av fredliga demonstranter i efterdyningarna av det iranska presidentvalet i juni 2009.

Administrationen tillkännagav att en annan individ uppförd på listan är Sadeq Mahsouli, Irans nuvarande minister för välfärd och socialsäkerhet.  Han var inrikesminister vid presidentvalet 2009 och hade i den rollen befäl över alla polisstyrkor och inrikesministeriets säkerhetsagenter.

Hans styrkor var ansvariga för attacker mot Teheran Universitetets studenthem, den 15 juni 2009, då studenter blev utsatta för grymt övervåld och blev arresterade, sade finans- och utrikesdepartementet i det gemensamma uttalandet.

Vita huset beskrev sanktionerna som en återspegling av USA:s ansträngningar att stöda en fredlig förändring i Iran.

USA kommer alltid att stå jämte de iranier som strävar efter att göra sin röst hörd, sade Vita huset i ett uttalande. Vi ska vara en röst för strävan som är universella och vi fortsätter att uppmana den iranska regeringen att respektera sin egen befolknings fri- och rättigheter.