Nyheter

Irans talman: Obama en internationell skurk

Iranska parlamentstalman kallade USA: s president Barack Obama” en internationell skurk ” på lördagen för han påstående att USA stödjer det iranska folkets demokratiska ambitioner.

” Hur vågar Obama meddela att han vill hjälpa den iranska nationen ? Han borde veta att han är en internationell skurk ”, enlig nyhetsbyrån ISNA som avciterade Ali Larijani .
” Amerikanernas handling förtjänar en internationell ondskamedalj … Herr Obama borde veta att vi inte behöver hans budskap , vad vi behöver är att kunna lita på de ord han yttrar sig, sade Larigani.

Larijani yttrande kom en dag efter att den amerikanske presidenten sade till BBC:s persiska att dörren för diplomati med Iran är fortfarande öppen över sitt långvariga nukleära tvist med det internationella samfundet.

”Vår starka preferens är att lösa dessa frågor diplomatiskt . Jag tror att det i Irans intresse. Jag tror att det är av intresse för det internationella samfundet, sade Obama .

” Jag tror att det fortfarande möjligt , men det kommer att kräva en förändring i tänkesätt inuti den iranska regeringen, sade han.

I svar till frågan om han var för eller emot det iranska folket i deras kamp för större frihet, sade Obama att washinton stöder demokratiska ambitioner.

” Svaret är att för dem som strävar efter att göra sina röster hörda , att delta i en demokrati som erkänner deras mänskliga värdighet . – Vi kommer alltid att stå med dem ”

Förbindelserna mellan Teheran och Washington har blivit alltmer spända sedan Mahmoud Ahmadinejad blev president inleddes 2005 , och över Irans kontroversiella kärnenergiprogram .