Nyheter

Ahmadinejad: Iran kan sluta anrikning

Iran skulle överväga stoppa urananrikningen, den mest avgörande del av sin kontroversiella kärntekniska verksamhet, om världsmakterna utser Iran med kärnbränsle till ett medicinskt forskningsreaktor, sa Irans presiden Mahmoud Ahmadinejad  till reportrar fredag.

I en presskonferens i New York hotell , Sade Ahmadinejad att Iran var beredd att fastställa ett datum för återupptagande av samtal med sex stormakter för att diskutera Teherans kärntekniska program.

” Vi kommer att överväga att stoppa anrikningen av uran närsomhelst kärnbränsle skickar till oss. ”

Den iranska ledaren sade en iransk företrädare troligtvis kommer att träffa medlemmar av de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet – USA , Storbritannien, Frankrike , Ryssland och Kina samt Tyskland i oktober.

 USA och dess allierade anklagar Iran för att försöka bygga ett kärnvapen , ett påstående Iran förnekar.

Ahmadinejad försvarade också sitt inlägg vid FN: s en dag tidigare i vilket han hävdade de flesta människor i världen anser att USA låg bakom 11 september, 2001 terrorattacker och återigen ifrågasatt FN att inrätta en kommission för att undersöka attackerna .

Han föreslog att Europeiska unionens utrikespolitiska chef Catherine Ashton  bör kontakta Iran för att ett specifikt datum kan fastställas ”Förmodligen i oktober . Vi är redo för samtal Dörrarna är öppna för samtal inom ramen för rättvisa och respekt , sade han. Men, varnade han att Iran inte kommer att ge efter för påtryckningar . ” De är definitivt ett misstag om de tror att de kan trampa rättigheter av den iranska nationen genom tvång i samtalen. ”

I sin en och en halv timmes session med reportrar, surrade Ahmadinejad också på de amerikanska krigen i Irak och Afghanistan som en överreaktion av attackerna den 11 september. Amerikanerna borde ” inte ockupera hela Mellanöstern … bomb bröllopsfester … förinta en hel by bara för att en terrorist gömmer sig där. ”

Ahmadinejads kommentarer under ett tal till FN: s generalförsamling förra veckan ledde till att den amerikanska diplomater samt delegationer från alla 27 EU- nationer och  representanter från Australien, Nya Zeeland, Kanada och Costa Rica,  lämnade talarsalen

President Barack Obama svarade Ahmadinejad i ett BBC Persiska service intervju Fredag säger: ” Ja, det var kränkande Det var hatiskt. . ”