Nyheter

Vi tolererar inte EU:s påtryckningar

Teheran – Iran har utarbetat en ”ny vägplan” för sina framtida diplomatiska förbindelser med EU, rapporterade Irans nyhetsbyrå ISNA på fredag.
”Vi behöver nu en översyn och ny bedömning av våra förbindelser med EU och göra en exakt uppdaterad och pragmatisk bild av den senaste utvecklingen”, sade utrikesminister Manouchehr Mottaki i ett möte sent i torsdags med iranska diplomater i EU-länder.
Förbindelserna med EU har försämrats efter förra årets iranska presidentval på grund av anklagelser om valfusk. De flesta EU-ledarna vägrade att gratulera president Mahmoud Ahmadinejads återval.
EU deltog i det amerikanska initiativet att införa nya sanktioner mot Iran över dess kärntekniska program och beslutade även att anta separata sanktioner.
”EU har antagit en ologisk strategi i sin politik gentemot Iran, exempelvis mot nationens legitima och obestridliga rättigheter ”, sade Mottaki med hänvisning till Irans rätt att bedriva civil kärnteknik som undertecknare av icke-spridningsavtalet .
Iranska diplomater träffade även Ahmadinejad och utvärderade framtida förbindelser med EU, enligt rapporter från den officiella nyhetsbyrån IRNA.
”Samtidigt som vi välkomnar en dialog med EU, kommer vi aldrig att tolerera några påtryckningar och dominerande strategi från EU:s sida” sade Ahmadinejad till diplomaterna.
Presidenten förebådade att EU:s sanktioner mot Iran skulle misslyckas och främst skada ekonomierna i EU-länderna.
FN och vissa EU-länder har krävt ekonomiska sanktioner mot Iran p.g.a. dess urananrikning och misstankar om att landet bedriver ett hemlighet kärnvapenprogram, vilket Teheran förnekar.
En av Ahmadinejads främsta rådgivare sade förra månaden att de nukleära samtalen med EU skulle vara ”slöseri med tid” och att Iran bör inrikta sina diplomatiska ansträngningar mot de verkliga världsmakterna.
”Vi har insett att de nukleära samtalen med EU är meningslösa eftersom européerna inte har något att säga [ i världspolitiken ], ” sade presidentens stabschef, Esfandiar Rahim Mashaei.

Inlägget handlar om: ,