Nyheter

Iran-Sydkorea hittar sätt att kringgå sanktioner

Irans centralbank har beslutat att öppna konto i två sydkoreanska statliga banker för att undvika störningar i de bilaterala handelsförbindelserna trots internationella sanktioner, sade Seoul finansministerium på fredagen.

Den iranska centralbanken planerar att öppna konton i Industrial Bank of Korea och Woori Bank i slutet av denna månad så att exportörer och importörer från båda länderna kan lösa sina transaktioner i vann won, sade det i ett uttalande. 

Sydkoreas handel med Irans står för mindre än 1,5 procent av den totala men Iran är en viktig leverantör av råolja till Sydkorea, som importerar alla sina råolja behov.

Under 2009 stod Teheran – Seoul handelsvolym på 17 miljarder dollar och under de första fem månaderna av 2010, både ländernas bilaterala handel uppgick 6 miljarder USD.

De två länderna har bestämd att handla med huvud valuta som dollarn men internationella sanktioner mot Iran över misstänkta kärnvapenutvecklingen har hotat att störa kommersiella länkar.

Sydkorea, en nära allierad till USA, förband sig med internationella sanktioner mot Iran tidigt denna månad genom att svartlista den Seoul grenen av Irans ”Bank Mellat” och 101 andra företag.