Engagemang

46 årsdagen av Folkets Mujahedin bildande firades i Stockholm

Exil iranier, sympatisörer och anhängare till Irans huvudsakliga opposition Folkets Mujahedin firade 46 årsdagen av organisationens grundande i Stockholm på söndagen.

Iranska folkets mojahedin förkortat MKE eller MKO) är en iransk oppositionsgrupp vars uttalade mål är att störta den iranska regimen och skapa ett demokratiskt och sekulariserat Iran.

 Folkets organisationen i Iran grundades 1965 av sex före detta ledamöter av Liberation eller Irans  frihets rörelse , borgerliga studenter vid Teherans universitet , inklusive Mohammad Hanifnejad, Saied Mohsen och Ali- Asghar Badizadegan. Samtliga avrättades av Sahen 1971.

Folkets Mujahedin är den största gruppen i den iranska oppositionella paraplyorganisationen Nationella motståndsrådet för Iran. Motståndsrådets ordförande är Mojahedin ledare Maryam Rajavi.

 Gruppen deltog aktivt i revolutionen 1979 men hamnade snart i konflikt med Ayatollah Khomeinis regim. Under början av 80-talet begav sig många medlemmar till Frankrike. Efter att de förklarats icke önskvärda i Frankrike begav sig många av gruppens medlemmar 1986 till Irak.

Gruppen genomförde våldsdåd inne i Iran fram till 2001. Sedan den amerikanskledda invasionen av Irak har gruppen lämnat över kontrollen över sina vapen till koalitionsstyrkorna och tagit avstånd från vad som har kallats för terrorism. Mujahedin själva nekar till att de begått några terroristdåd, då attacker aldrig varit riktade mot civila befolkningen, utan direkt mot regimen.

Organisationens värdegrund bygger på en blandning av sekulariserad islam och socialism.

Den 20nde juni 2010 samlades runt 100 000 exiliranier och anhängare till organisationen i Paris för att lyssna på Maryam Rajavis tal.