Mänskliga Rättigheter

Iran: Allt fler fångar dödas under tortyr

 

Allt fler fångar dödas under tortyr i Irans fängelser

Mullornas religiösa diktatur har intensifierat förtrycket och tortyr av fångar i Iran. Brutaliteten drabbar inte bara politiska fångar utan även vanliga interner vilket har resulterat i ett antal dödsfall i de senaste veckorna.

Regimen försöker mörklägga de verkliga orsakerna till dödsfallen och beskriver de som självmord eller överdos av narkotika.

Den 11 augusti dog Hassan Ghashgaii, 35, efter att ha hamnat i koma till följd av svårt misshandel. Han hölls i isoleringscellen på avdelning ett i Gohradasht-fängelset i Karaj, mer känd som ”hundkojan”. Ghashgaii greps i Varamin anklagad för konfrontation med agenter ur den statliga säkerhetsstyrkan, SSF. Efter fem år i fängelset, överfördes han till isoleringscell på grund av sina protester mot fångvaktares hänsynslösa uppträdande.

Den 22 augusti, dog en annan fånge, Bahman Massoudi, i isoleringscell på Orumiyeh-fängelset till följd av slag från en baneman, identifierad som Khanzadeh. Hans mor protesterade mot behandlingen av sin son genom att tände eld på sig själv framför Orumiyeh-fängelset. Hon avled några dagar senare på grund av sina skador.

I Ahavaz avled Shahin Rajabi Moorkani, 28, i slutet av augusti under tortyr efter att ha spenderat åtta år i fängelset. Han arresterades 2002 efter envig med SSF:s agenter. För tre veckor sedan flyttades han till den ökända tortyrkammaren, Karoon Operation Center, som drivs av Ahvaz SSF.

I Kamyaran, västra delarna av Iran, blev en ung man vid namnet Gholamreza Bayat svårt misshandlad efter att ha arresterats och avled den 29 augusti på grund av inre blödningar som han hade ådragit sig.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran uppmanar alla organisationer som arbetar med mänskliga rättighetsfrågor att fördöma dessa brutala brott och vidta brådskande åtgärder för att rädda livet på fångarna i Iran. Vi efterlyser att FN skickar ett sändebud till Iran för att undersöka förhållandena i landets fängelser.