Nukleärt

Iran bygger hemlig kärnanläggning

Iran utvecklat hemlig kärnanläggning enlig oppositionen Folkets Mujahedin

Iran håller på att utveckla en hemlig plats för urananrikning nära Qazvin, 12 mil väster om Teheran, avslöjade Iran huvudsakliga oppositionsgruppen Folkets Mujahedin, med hjälp av satellitbilder över området, på torsdag.

Anläggningen kallas Behjatad-Abyek och är kodnamnet 311.

 ”Detta är visserligen en del av hemliga vapenprogramet det är bara att har flyttats under jorden, i tunnlar, dolda från omvärlden” säger Alireza Jafarzadeh, som presenterade bilder på en presskonferens i Washington.

Den iranska regeringen har spenderat $ 100 miljoner i det bergiga området, där fotona, tagna så långt tillbaka som 2008 och så sent som förra månaden, visar utgrävning och tunnelbygge, säger gruppen.

”Sammanslutningen av informationen från underrättelsen visar att anläggningen kan har kapacitet för tusentals anriknings centrifuger och byggandet kommer att vara klar i år sade Jafarzadeh.

Iran har inte lämnat några uppgifter som bekräftar den fredliga avsikter med sitt kärnenergiprogram, sade FN: s kärnkraftsinspektörer i en rapport som redovisas denna vecka. Den iranska regimen har ökat sitt uran lager samtidigt som samarbetet med inspektörerna har grusats, enligt Internationella atomenergiorganet.