Nukleärt

Iran har 22 kg av högre anrikat uran

Anrikning av uran sker vid anläggningen i Natanz

Iran hade i mitten av augusti minst 22 kg  av högre anrikat uran , enligt ett FN-rapport .

”Iran har beräknat att mellan 9 februari 2010 och 20 augusti 2010 … 22 kg eller UF6 anrikat upp till 20 procent har framställts ” vid dess anrikning anläggningen  i Natanz , sade Internationella atomenergiorganet i en rapport.

Iran , som tidigare hade anrika uran till en nivå på högst 5,0 procent i Natanz , började anrika  uran till nära 20 procent rening i början av februari , till synes för att göra bränsle till en forskningsreaktor i Teheran.

Produkten är i strid mot FN-sanktioner och möte brett fördömande från västerländska länder eftersom det ger den närmare möjligheter till  islamiska republiken som behövs för att skaffa klyvbart material till en atombomb.

Enligt den nya rapporten hade Iran placerats materialet i en ”cylinder med en kapacitet på cirka 25 kilo och är gömd i kontainer och övervakas. ”

Iran säger att det 20- procent anrikat uran är för en forskningsreaktor som gör radioisotoper för medicinska ändamål, men västvärlden befarar materialet slutligen är avsett för kärnvapen .

Trots fyra omgångar av FN-sanktioner , Iran fortsätter att anrika uran vid anläggningen i Natanz. Enligt rapporten har lager av låganrikat uran odlas nu till totalt 2.803 kilo.