Nyheter

Egypten stoppar iranska utrikesministerns besök

Egypten meddelade på torsdag att landet har skjutit upp ett besök från Irans utrikesminister, Manouchehr Mottaki, i Kairo på grund av ministerns kommentarer, där han kritiserar vissa arabiska ledare för deras roll i att underlätta fredssamtalen i Mellanöstern.

Enligt uttalande av egyptiska utrikesdepartementet har man inkallat chefen för iranska intressen sektionen i Kairo för att få en förklaring kring påstådda kommentarer av Mottaki, där han kritiserade ”deltagandet av vissa arabiska ledare i de nya direkta fredssamtalen mellan palestinier och israeler i Washington.”

Ministeriet informerade den iranska diplomaten att ”mot bakgrund av denna utveckling” har man bestämd att skjuta upp måndagens planerade möte i Kairo mellan parterna i den Alliansfria rörelsen, trojkan Iran, Egypten och Kuba, detta enligt uttalande från ministeriet. Det framgick inte omedelbart vilka av den iranska utrikesministerns kommentarer som det egyptiska ministeriet refererade till.

Egyptens president Hosni Mubarak och kung Abdullah II av Jordanien har visat sitt stöd för återupptagandet av direkta fredssamtal mellan de två parterna och är i Washington för att delta i förhandlingarna.

På måndagen citerades Mottaki av nyhetsbyrån Fars som rapporterade om hans kritik mot palestinska ledares stöd till fredssamtalen utan att nämna några särskilda arabiska ledare.

”Vissa palestinska ledare, som är för en kompromiss, följer USA:s order i dessa dagar och sätter sig vid förhandlingsbordet tillsammans med den sionistiska regimens ledare” enligt citat ur Mottakis tal.

”De ska veta att de är förrädare mot det palestinska folket och förhandlingarna är slutet för de som stöder en kompromiss.”

Irans hårdföre president Mahmoud Ahmadinejad har avfärdat fredssamtalen och sagt att dem inte kommer att lösa konflikten i Mellanöstern. I en intervju med Irans arabiskspråkiga tv-station Al-Alam TV på onsdag, krävde Ahmadinejad att den islamiska rörelsen Hamas, som styr Gazaremsan, bör vara involverad i varje form av fredsförhandlingar eftersom det är ”den mest officiella företrädaren för palestinierna.”

Hamas motsätter sig starkt fredssamtalen i Washington och dess väpnade gren har tagit på sig ansvaret för två attacker mot judiska bosättare i den ockuperade Västbanken sedan tisdag, där fyra israeler dödades och två skadades.

Relationerna mellan Teheran och Kairo har varit spända alltsedan 1980 i efterdyningarna av den islamiska revolutionen i Iran. Sedan dess har båda länderna endast upprätthållit intresse sektioner i varandras huvudstäder.