Nyheter

Iran kallar till demonstration mot fredssamtalen i Washington

Quds (Jerusalem) Dag manifestationer - grundat i Iran efter den islamiska revolutionen 1979 - visar stöd för palestinierna och motstånd mot Israel - Arkivbild

Teheran – Iran uppmanade  på torsdagen alla iranier att delta i en landsomfattande anti-israeliska demonstrationer under tiden den direkta fredssamtalen mellan israeler och palestinier pågår i Washington.

Högsta ledaren för den islamiska revolutionen 1979,  ayatollah Ruhollah Khomeini, hade förklarat den sista fredagen i fastemånaden Ramadan som Quds (Jerusalem) dag och uppmanade till massmöten mot Israel och till stöd för palestinierna.

Demontrationen på fredag, sammanfaller med de första direkta Mellanöstern fredssamtalen efter nästan två år, som börjagde på idag i Washington, där USA: s president Barack Obama var värd för palestinske presidenten Mahmoud Abbas och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Irans president Ahmadinejad avfärdar Mellanöstern fredssamtalen i Washington  

Den hårdföre iranska presidenten Mahmoud Ahmadinejad avvisade på onsdagen de direkta fredssamtalen mellan Israel och Palestina och sade att förhandlingarna inte kommer att lösa konflikten i Mellanöstern.

 ”Det har hållits tiotals förhandlingar i mer än 30 år och tiotals planer har föreslagits, men de har alla misslyckats” sade Ahmadinejad i en intervju till Irans arabiskspråkiga tv-kanal Al-Alam.

Hans kommentarer kommer samtidigt som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och palestiniernas ledare Mahmud Abbas beredde sig för att återuppta de direkta fredssamtalen i Washington på torsdagen efter ett 20-månaderslångt uppehåll.

 ”Det faktum att två personer sitter ner och pratar kommer inte att lösa någonting, om de största problemen i Palestina inte uppmärksammas” sa Ahmadinejad i kommentarer som publicerades på persiska, på kanalens webbsida.

”Samtal och undertecknande av försoningsfördrag kommer inte att ge legitimitet åt den sionistiska regimen (Iranska regimens benämning för Israel) samt lösa den palestinska frågan.”

 Ahmadinejad krävde att Hamas, den islamiska rörelsen som styr Gazaremsan, bör vara involverad i varje form av fredsförhandlingar med tanke på att det är ”den mest officiella företrädaren för palestinierna, eftersom den fick folkets röster.”

”Alla förhandlingar bör ske med palestiniernas företrädare” tillade den hårdföre presidenten. Hamas är listad som en terrororganisation av EU och USA.

Iran har varit en trogen anhängare av Hamas efter att rörelsen vann palestinska parlamentsvalet 2006. Men Teheran förnekar Israels anklagelser om att Irans stöd omfattar vapen och militär utbildning.

Den iranske presidenten ogillade även ärkefiendens, USA:s, roll som medlare i den senaste omgången av direkta fredssamtal.

 ”Erfarenheten visar att USA:s regeringar alltid stöder den sionistiska regimen (Iranska regimens benämning för Israel) och dess brott … hur kan de vara medlare i samtalen? sade Ahmadinejad frågande.

Iran erkänner inte Israel, medan den judiska staten inte har utelämnat ett militärt angrepp för att tvinga Teheran till att stoppa sitt kontroversiella kärnkraftsprogram.