Nyheter

Oriflame anklagas för spioneri

Irans underrättelseminister anklagade på lördagen det svenska sminkföretaget Oriflame för att försöka skada den islamiska republiken.

Men Oriflame skakar av sig anklagelserna och säger sig inte ha några politiska avsikter.

 Det finns  bevis för att spionfirmor backat upp Oriflame och försökt skapa säkerhetsproblem för Iran enligt ministern Heydar Moslehi, rapporterar Irans statliga tv på sin hemsida.

– Det finns inga ekonomiska anledningar bakom företaget, Oriflame avsåg att bestrida systemet. , sade han.

Oriflame kommenterade på lördagen spionanklagelserna från Moslehi och sade att sminkföretaget inte är inblandat i några politiska aktiviteter.

– Vi är ett sminkföretag, vi säljer direkt. Vi är självklart inte inblandade i några politiska aktiviteter i landet. Det är väldigt svårt att kommentera, sade företagets finanschef Gabriel Bennet till nyhetsbyrån AFP.

Sminkföretagets kontor i Teheran stängdes förra söndagen av myndigheter och ledande personal i landet greps. Företaget har ännu inte fått någon officiell förklaring till vad som låg bakom stängningen men enligt iranska medier ligger anklagelser om pyramidspel bakom, vilket Oriflame förnekat.

– Vi försöker få till en dialog med myndigheterna men vi behöver veta mer om varför vi är i den här situationen innan vi kan ge några kommentarer, sade Bennet.

En av de gripna är svensk, vilket har fått Sveriges ambassad och utrikesdepartementet (UD) att agera i ärendet. I tisdags kallades Irans ambassadör i Sverige upp till UD bland annat för samtal om tillslaget mot Oriflame.