Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran: inget slutgiltigt beslut ännu

 Teheran – Iran sade på lördagen att det återstår att fatta ett slutgiltigt beslut om stening av en kvinna som dömts för äktenskapsbrott och delaktighet i sin mans mord, som har utlöst internationella protester.

Efter omfattande protester från människorättsgrupper över hela värden och Europeiska unionen hot med nya sanktioner, sade Irans UD att verkställighet av domen har skjutits upp i avvaktan på en granskning av rättsväsendet.

”I detta fall har genomförandet av påföljden har stannat och är föremål för granskning av rättsväsendet,” sade talesmannen Ramin Mehmanparast till AFP.

EU: s utrikespolitiska chef ,Aston, uppmande EU på fredagen och sa ”att det är dags för EU att kollektivt uttrycka sitt avvisande av praxis i en annan tid” .

Iranska tjänstemän säger att Sakineh Mohammadi-Ashtiani, en 43-årig tvåbarnsmamma, dömdes till döden genom stening efter att hon befanns skyldig till äktenskapsbrott och att vara en medbrottsling i sin mans mord.

Mehmanparast betonade att de stränga domar aldrig genomfördes utan en grundlig rättslig behandling.

”För tunga straff, vi har noggranna och långa förfaranden, sa han. ”Denna dom för närvarande ses över och när rättsväsendet kommer fram till en slutsats, meddelas det.” Sade Mehmanparast.

läs mer ..