Engagemang

Demonstration mot avrättningar i Iran

Söndag 16 maj

Uttalande från dagens demonstration mot avrättningarna i Iran 

FFFI Stockholm- Flera hundra exiliranier, anhängare och sympatisörer till den iranska oppositionsgruppen Folkets Mujahedin, samlades idag, vid kl.14:00, utanför den iranska ambassaden på Lidingö för att uttrycka sin avsky gentemot den iranska regimens nya våg av avrättningar av politiska fångar. 

Sex personer, Ahmad Daneshpour Moghadam, Mohsen Daneshpour Moghadam, Alireza Ghanbari, Mohammad Ali Saremi, Jafar Kazemi och Mohammad-Ali Haj-Aghai, greps under demonstrationerna efter presidentvalet i Iran ifjol och har nu dömts till döden. 

Fem av dem dömdes till döden på grund av att de har släktingar i det iranska flyktinglägret Camp Ashraf i Irak. Lägret, som de dömda uppges ha besökt, hyser medlemmar av oppositionsgruppen Iranska folkets mujhedin PMOI). Den sjätte personen dömdes enligt uppgift från iranska myndigheter till döden för att han förmedlat rapporter till Iranska folkets mujahedin under Ashura-upproret i slutet av december förra året. 

Förra veckan avrättades fem personer, som greps i samband med oroligheterna efter presidentvalet för ett år sedan. Dessa gripanden utlöste då kraftiga protester från omvärldens länder samt från MR-organisationer och även från EU. 

-”Den iranska regimen befinner sig nu i sitt sista skede och de känner sig hotade av det folkliga upproret som började efter presidentvalet 2009. Förra veckans studentprotester mot Ahmadinejad vid Teherans universitet och arbetarprotester i olika delar av landet visade att det folkliga upproret lever vidare och kommer att fortsätta tills regimen faller,” sade Perviz Khazai som tillhör den iranska nationella motståndsrörelsen, NCRI, och som är organisationens representant i de nordiska länderna. 

-”Avsikten med dagens avrättningar är att sprida skräck bland befolkningen, som förbereder sig för nya demonstrationer mot regimen den 12 juni, på årsdagen av det folkliga upproret 2009”, tillade Khazai vidare. Perviz Khazai, tidigare iransk ambassadör i Norge, tillika under en period biträdande ambassadör i Sverige, uppmanade iranska ambassadörer över hela världen, och i synnerhet i de nordiska länderna att lämna regimen och ansluta sig folkets krav på demokrati och frihet.