Nyheter

Iran kommer inte att tala med USA

Publicerad: 19 augusti 2010

Irans högste andlige ledare Ali Khamenei varnade på onsdagen att Irans svar på ett angrepp inte skulle vara begränsad till regionen, en signal på att Iran skulle rikta sig mot amerikanska intressen utanför Persiska viken.

På onsdag tog Iran sitt fall mot USA till FN och kraftigt fördömde USA:s högste militärchef, amiral Mike Mullen för hans senaste uttalande om att militära åtgärder kvarstår som en möjlighet om landet utvecklar kärnvapen.    

Irans nuvarande FN-ambassadör Eshagh Alehabib hävdade i brev till generalsekreteraren, ordföranden i säkerhetsrådet och generalförsamlingen att amiral Mike Mullen, ordförande i USA: s Joint Chiefs of Staff jämte andra amerikanska tjänstemän och lagstiftare ”hotade” att använda militära åtgärder under den ”falska” förevändningen att Iran utvecklar kärnvapen.

Tidigare denna månad sade Mullen att den amerikanska militären har en plan på att attackera Iran även om han anser att ett militärangrepp, är förmodligen en dålig idé.  Han tillade, risken att Iran utvecklar kärnvapen är ändå oacceptabelt och upprepade att ”det militära alternativet” finns kvar på bordet. 

Irans högste andlige ledare Ali Khamenei varnade på onsdagen att Irans svar på ett angrepp inte skulle vara begränsad till regionen, en signal på att Iran skulle rikta sig mot amerikanska intressen utanför Persiska viken.

Khamenei sade till den statliga TV-kanalen att ”det är osannolikt att de (USA) begår en sådan dumhet (att attackera Iran) men alla måste få veta att om de (USA) gör allvar av hotet, kommer den iranska nationens konfrontation inte vara begränsad till vår region. Konfrontationsområdet kommer att vara mycket större.”

Han sade även att det inte kommer att bli några samtal med USA i skuggan av hot.

Khamenei som har det sista ordet i alla statliga ärenden i Iran, syftade på USA:s och andra stormakters senaste uppmaningar till Iran om att återuppta samtalen om landets kärnteknikprogram efter att FN:s säkerhetsråd införde en fjärde runda av sanktioner mot landet för vägran att stoppa urananrikning.  

USA och några av dess allierade anklagar Iran för att använda civilt kärntekniskprogram som en täckmantel för tillverkning av kärnvapen. Iran avvisar anklagelserna och säger att landets kärnenergiprogram är enbart inriktad på elproduktion och inte bomber.

Alehabib sade att USA använde sig av ett hotfullt språk som strider emot internationella lagar och FN-stadgan. Detta är inte förenligt med de globala insatserna riktade mot att stärka regional och internationell frihet och säkerhet. Han upprepade att Iran inte skulle tveka att agera i självförsvar för att besvara alla attacker.  

Khamenei sade att förhandlingar skulle vara möjliga om USA slutar hota Iran och satte upp villkoren för detta.   

Khamenei citerades med att säga ”om USA avstår hot, sanktioner, sin supermakt inställning och vägrar sätta upp mål för samtalen då kan det finnas en möjlighet till samtal. Men under nuvarande förhållanden, med tanke på hoten och påtryckningarna kommer inga som helst samtal att äga rum.”

Iran kommer inte att upphöra med sina nukleära aktiviteter, tillade Khamenei.

Statlig TV citerade honom med att säga,

”USA och vissa västländer har ingen logik i denna fråga och Islamistiska republiken av Iran kommer inte att ge upp cykeln av nukleärt bränsle.”

USA och de fem stormakterna, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland har försökt att återuppliva samtalen med Iran om landets kärnteknikprogram och har erbjudit en paket av incitament om Teheran stoppar sin urananrikning och återupptar förhandlingarna.  

I slutet av juli sade Irans president Mahmoud Ahmadinejad att förhandlingarna med de sex stormakterna om landets nukleära program skulle inledas i början av september, oberoende av villkoren han satte upp i juni. Men Khameneis kommentarer väcker frågor om tidtabellen. Iran har även sagt att man vill återuppliva enskilda samtal mellan Teheran, Washington, Paris och Moskva om ett bränsle utbyte för Teherans forskning kärnreaktor