Motståndsrörelsen

Häv medicinska blockaden av Camp Ashraf

En uppmaning till att häva den medicinska blockaden mot Camp Ashraf, rädda livet på Mehdi Fathi

Pressmeddelande av den interparlamentariska gruppen Frieds of a Free Iran i Europaparlamentet.  översättning

21 aug 2010 

Medicinska restriktioner mot Camp Ashraf, hemvist för medlemmar av den iranska oppositionen i Irak, av en irakisk kommitté med uppgift att undertrycka invånarna i Ashraf har vållat en utbredd oro. Detta är särskilt bekymmersamt eftersom dödssjuka patienter vägras tillträde till specialiserade sjukhus.

En av dessa patienter är Mehdi Fathi som lider av akut njurcancer och som befinner sig i ett mycket kritiskt tillstånd. Han har redan förlorat en av sina njurar på grund av införandet av restriktioner från ovan nämnda irakiska kommitté, vilket försenade hans njuroperation.

Enligt irakiska specialistläkare måste han omedelbart genomgå en operation och varje försening ökar risker för hans liv. Hans övergång till ett specialiserat sjukhus har förhindrats under en längre tid av den nämnda kommittén.

Tillståndet för många patienter i Ashraf har försämrats på grund av bristande läkarvård, tillgång till sjukhus och medicinska tjänster. Detta medan invånarna i Ashraf själva betalar för sina egna behandlingar. Det finns en lång rad hinder, skapade av de irakiska styrkorna som förbjuder medicinleveranser till Ashraf eller hindrar patienttransporter till sjukhus i Bagdad eller vägrar dem tillträde till privata sjukhus.

The International Committee In Search of Justice (ISJ), som består av 3500 lagstiftare från båda sidorna av Atlanten, fördömer kraftigt den irakiska regeringens åtgärder om att förvägra Ashraf-invånarna tillträde till sjukvård. Detta är en åtalbar handling och ISJ håller den irakiska regeringen ansvarig för Fathis liv.  

ISJ uppmanar den amerikanska regeringen, de amerikanska styrkorna samt FN till att ingripa omedelbart för att underlätta fri, obehindrad och villkorslös tillgång till medicinska tjänster för invånarna i Ashraf, i hela Irak.

Alejo Vidal-Quadras

Europaparlamentets vicepresident  

Ordförande av ISJ