Nyheter

Barclays bank anklagad för brott mot Iransanktioner

Publicerad: 16 augusti 2010

Den Londonbaserade banken Barclays gick med på att betala 298 miljoner dollar, 149 miljoner dollar till amerikanska staten och ytterligare 149 miljoner till staten New York, efter anklagelser om brott mot de amerikanska sanktionsbestämmelserna.

Barclays anklagades för att ha brutit mot USA:s finansiella sanktioner mot Kuba, Iran, Libyen, Sudan och Burma mellan mars 1995 till september 2006 genom att underlätta transaktioner med banker från dessa länder.

Enligt domstolshandlingarna följde Barclays anvisningar från banker i dessa länder om att utelämna deras namn i betalningsmeddelanden som skickades till New York-filialen och andra finansiella institut. 

Dessutom ändrade Barclays betalningsmeddelanden med avsikt att ta bort information som kunde länka banken till de sanktionerade företagen, sade åklagare.  Barclays accepterar och medger ansvar för sitt och sina anställdas beteende” enligt överenskommelsen som lämnades in till domstolen idag.