Nukleärt

Iransk tjänsteman tillkännager konstruktion av ny urananläggning

Publicerad: 16 augusti 2010

Teheran, Iran – Ali Akbar Salehi, Chefen för Irans kärnenergiprogram, och tillika vice presidenten i landet, tillkännager att Iran kommer att påbörja byggandet av en ny urananrikningsanläggning av mars nästa år.

Hans uttalande är ett slag mot internationella ansträngningarna ämnad att stoppa Teherans anrikningsprogram, en process som kan användas både för elproduktion eller att tillverkning av kärnvapen.

Den planerade anläggningen ingår i planerna om 10 nya anläggningar som Iran godkände förra året i en dramatisk utvidgning av landets kontroversiella kärnenergi program. Måndagens tillkännagivande i statligt TV meddelade att platserna för de 10 anläggningarna är bestämda utan att precisera ytterligare detaljer.

Iran har sedan tidigare en stor anrikningsanläggning i Natanz och en mindre nära Qom. Men landet hävdar att det behöver total 20 anläggningar för att kunna möta det inhemska elbehovet under de kommande 15 åren.

Teheran avfärdar Västvärldens anklagelser om att landet försöker tillverka kärnvapen. AP