Nyheter

Förre detta McKinsey konsult dömd till 2,5 års fängelse i Iran rättegång

Publicerad: 17 augusti 2010

Tidigare McKinsey-konsulten Mahmoud Reza Banki dömdes till 2,5 års fängelse för brott mot handelsembargot mot Iran samt för att ha bedrivit en olicensierad pengaöverföring verksamhet, rapporterar bloomberg tv.

Banki, en naturaliserad amerikansk medborgarefödd i Iran, anklagades för att ha drivit ett valutaväxlingsföretag som i huvudsak flyttat över pengar till personer bosatta i Iran mellan åren 2006-2009 i strid mot de amerikanska sanktionsbestämmelserna.

Banki tog emot omkring 4.7 miljoner dollar som en del av överföringsprocessen och använde pengarna till att köpa en villa till ett värde av 2.4 miljoner, investera i värdepapper och betala kreditkortsräkningar, enligt anklagelser från regeringen.

”Jag ångrar djupt allt som har hänt” berättade Banki för distriktsdomaren John Keenan innan domen förkunnades. ”Jag kommer att lära mig av detta och bli en bättre människa.”

Keenan sade att straffskalan för brottet är fängelse i 63 till 78 månader, vilket han ansåg var för lång. Han kallade Banki för ”en välutbildad ung man” som osannolikt skulle återvända till brottslig verksamhet. Banki är 35 år och har en doktorsexamen i kemiteknik från Princeton.

Banki har suttit i häktat sedan han greps i januari. En federal jury i New York fällde honom på alla fem åtalspunkter i juni.

Försvarsadvokaterna sade under rättegången att Banki hade fått pengarna från sin familj och att han hade rapporterat detta till regeringen.