Engagemang, Nyheter

Attack mot iransk motståndsrörelse i Bagdad fördömdes av demonstranter

Bildgalleri – Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI), exiliranier och anhöriga till invånarna i Camp Ashraf och Camp Liberty deltog i en protestaktion utanför iranska regimens ambassad i Stockholm för att protestera mot prästerskapets komplotter mot invånarna i Camp Ashraf och Camp Liberty.

Minst sex medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin dödades och mer än 50 skadades när deras läger Camp Liberty utanför Bagdad besköts med över 30 raketer vid 05:45 lokaltid.

Demonstrationen fortsatt  därifrån vidare till irakiska ambassaden och senare till USA:s ambassad för att uppmärksamma deras ansvar i att skydda invånarna i Camp Ashraf i enlighet med internationella lagar och tidigare skriftliga löften.

Även i Göteborg ock Malmö deltog exiliranier i protestaktioner mot dagens attack.

Exiliranier i Göteborg rotesterade på lördag mot dagens attack mot iranska motståndsrörelse i Irak

Deltagarna fördömde iranska regimen för dess desperata komplotter mot den främsta iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin i en tid då prästerskapet står inför flera akuta och livshotande kriser.

3100 medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI) tvingades för ett år sedan till att flytta från deras hem i Camp Ashraf till Camp Liberty, en tidigare amerikansk militärbas nära Bagdads internationella flygplats, som ett första steg för att kunna lämna Irak för tredje länder.

Detta efter ett samförståndsavtal mellan FN och irakiska regeringen från den 25 december förra året. FN:s flyktingkommissariat skulle enligt avtalet bedöma lägerinvånarnas flyktingstatus.

Dagen innan lördagens attack varnade lägerinvånarnas representanter och deras advokater USA och FN om att iranska regimen och irakiska styrkor planerade ytterligare en massaker mot lägret. De försvarslösa lägerinvånarna har attackerats vid två tidigare tillfällen, april 2011 och juli 2009, när de var bosatta i Camp Ashraf.

Både Amnesty International (AI) och högkommissionär för FN:s flyktingorgan (UNHCR) Antonio Guterres fördömde attacken i starka ordalag. De krävde att irakiska regeringen ska omedelbart genomföra en granskning av lördagens raketattack och ställa de ansvariga inför rätta.

”Jag fördömer starkt denna attack”, sade Guterres i ett uttalande på UNHCR:s hemsida och noterade att invånarna i Camp Liberty är asylsökande som är under en process att få sin flyktingstatus prövade och att de därmed har rätt till internationellt skydd.

”Detta är en föraktlig handling av våld. Jag uppmanar den irakiska regeringen att göra allt den kan för att garantera säkerheten för de boende. Förövarna måste hittas och ställas inför rätta utan dröjsmål”, tillade Guterres vars kommentarer fick stöd av AI i ett pressmeddelande på deras hemsida.

Även FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon fördömde kraftigt lördagens attack mot Camp Liberty i ett uttalande på sin hemsida.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) och Camp Liberty-invånarnas anhöriga i Sverige krävde även att regeringen och utrikesdepartementet ska kraftigt fördöma lördagens attack samt vidta skyndsamma åtgärder för att lägerinvånarna snabbt ska kunna flyttas tillbaka till Camp Ashraf där de inte är lika sårbara för attacker.

De krävde samtidigt att FN, USA och EU tar sitt ansvar och skyddar invånarna i Camp Liberty och Camp Ashraf i enlighet med internationella lagar och tidigare skriftliga löften.