Mänskliga Rättigheter

Iranska regimen ökar förtrycket mot politiska fångar

Fångar på Zahedans centrala fängelse protesterade på tisdagen, den sjunde augusti, mot försämrade förhållanden i fängelset, skriver Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i ett uttalande på lördagen.

Protesen uppmärksammade det brutala förtrycket av politiska fångar, särskilt den ökade pressen på sunnimuslimska fångar. Enligt uppgifter till FFFI lyckades fångarna i samband med protestaktionen även ta kontroll över sektionen för politiska fångar under några timmar.

Protestaktionen upphörde först efter löften från iranska regimens myndigheter om att tillmötesgå fångarnas krav.

Efter incidenten gick fängelsets speciella vakter och bödlar till attack mot de försvarslösa fångarna som deltagit i protesten och misshandlade dem brutalt med tårgas, batonger och elpistol.

Dussintals fångar många av dem från Baluchi-minoriteten skadades svårt under attacken. Tillståndet är kritiskt för några av fånarna och de skadade förvägras vård, skriver Iranska nationella motståndsrådet i sitt uttalande. Sektionen för politiska fångar sattes i brand och totalt förstördes av regimens repressiva styrkor i samband med attacken.

Enligt uppgifter har regimens underrättelse- och säkerhetstjänst förflyttat flera av de protesterande fångarna till okända platser. Dessutom har ett antal politiska fångar flyttats till antingen isoleringscell eller sektionen för farliga fångar.

Mohammad Amin Agoushi (lärare), Ahmad Poulad Khani samt Iraj Mohammadi som förflyttades nyligen till Zahedans centrala fängelse är tre av flera politiska fångar från Urumiyah vilka hålls i förvar bland vanliga brottslingar i sektionen för farliga fångar .

Iranska regimens underrättelse- och säkerhetsministerium och fångväktare samarbetar med maffialiknande gäng på dessa fängelsesektioner för att distribuera narkotika bland fångarna samt för att undertrycka de politiska fångar som protesterar mot fruktansvärda förhållanden och tortyr på fängelset.

Iranska nationella motståndsrådet, en koalition av iranska oppositionsgrupper och personligheter i exil varnar i sitt uttalande för det brutala förtrycket av politiska fångar i Zahedans centrala fängelse, i synnerhet repressiva handlingar riktade mot fångar från Baluchi- och Sunniminoriteten.

Iranska nationella motståndsrådet uppmanar samtidigt människorättsorganisationer särskilt FN:s särskilde rapportör för Iran samt FN:s rapportörer för godtyckligt frihetsberövande och tortyr att agera omedelbart för att ta itu med situationen för politiska fångar i Iran.

Iranska motståndsrörelsen kräver att FN ska skicka en sanningsgrupp till Iran med uppgift att undersöka iranska regimens grymma förtryck av fångar.

FFFI har i flera pressmeddelanden och artiklar under de senaste åren uppmärksammat de fruktansvärda förhållanden som råder på iranska regimens olika fängelser samt rapporterat om prästerskapets systematiska användning av tortyr, grymma trakasserier och avrättningar.

FFFI har alltid ställt sig bakom iranska motståndsrörelsens krav på en sanningsgrupp för Iran. Vi har ständigt uppmanat regeringen att utnyttja Sveriges starka röst i FN  och EU för att öka pressen på regimen så att den släpper in FN:s särskilde rapportör in i landet.

Detta krav ingår i det mandat som rapportören har getts av FN:s råd för mänskliga rättigheter för att kunna undersöka och rapportera om den verkliga situationen för mänskliga rättigheter i Iran.