Folkliga protester, Nyheter

Folkliga upproret i Iran växer med ”ned med diktatorn”

Det folkliga upproret i Iran fortsätter med växande styrka och omfattning på lördagen. De landsomfattande proteserna mot regimen går nu in på 37:e dagen och omfattar alla sektorer av iranska samhället. Studenter var ledande i lördagens protester som spridit sig till närmare 200 städer.

På flera håll i landet har även folket gått ut i strejk till stöd för det folkliga upproret.

I många städer och universitet skanderade folket och studenter populära slagord som ”Ned med diktatorn” och ”Ned med förtryckare, oavsett om det är shahen eller ledaren [Khamenei]”. Även andra slagord som ”detta är det år som Khamenei kommer att störtas” och ”Var inte rädda, vi står alla tillsammans enade” hördes under lördagens protester.

Regimens dödliga övervåld fortsätter över hela landet. I många städer använder regimen dessutom tårgas för att skingra protesterna.

Regimen utnyttjar också en ny taktik framförallt i Teheran som går ut på att arrestera demonstranter istället för att hänsynslöst döda dem på gatorna. De repressiva säkerhetsstyrkorna identifierar de som deltar i protesterna och genomför sedan räder mot deras bostäder under natten för att arrestera dem.

De arresterade blir sedan utsatta för grym tortyr i fängelset. En anledning är den kraftiga motreaktion som följde efter att regimens repressiva säkerhetsstyrkor och revolutionsgardet dödade 1500 demonstranter när de slog ner folkliga proteser mot regimen i november 2019.

Enligt uppgifter har regimen dödat minst 400 demonstranter och arresterat närmare 20,000 sedan upproret började i september. Minst 23 utav de dödade är barn, enligt en rapport från Amnesty International.

Iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK) har identifierat 241 utav offren genom sitt nätverk i Iran.

Exiliranier stöder folkliga upproret och iranska folkets kamp

Runtom i Europa höll exiliranier manifestationer till stöd för det folkliga upproret i Iran. Den största av de var i Berlin där över 50,000 deltog och visade sitt stöd för iranska folket och deras uppror. Stödmanifestationen i Stockholm var på Sergels torget där flera hundra deltog. Stödmanifestationer förkom även i Köpenhamn.