Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

Iranska regimen bekräftar avrättning av två oliktänkande

Iranska regimen avrättade två oliktänkande. Det tillkännagav regimens så kallade rättsväsende i provinsen Lorestan på onsdagen, den 12 januari.

Rättsväsendet bekräftade att det hade verkställt dödsstraffet mot två personer. Men det avstod från att identifiera offren, när de var avrättade och var de är begravda.

Personerna var dömda till döden för att ha satt eld på en bensinstation i staden, Khorramabad, i februari 2019 i samband med regimens årliga firande av den Islamiska republiken.

Men uppgifter till FFFI identifierar offren som Jahanbakhsh Abbasi och Mehran Naqdi. En domstol dömde männen till döden förra året efter att ha torterat dem och tvingat dem att erkänna brott i television.

Regimens rättsvände arresterade enligt rapporter två män anklagade för ”Moharebeh” (krigföring mot Gud) i provinsen i december 2019. Det skrev regimens nyhetsbyrå IRNA, den 19 december 2019, genom att citera, Mohammad Razm, chef för regimens rättsväsende i Lorestan.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) uppmanade EU samt FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, MR-rådet och särskilde Iranrapportören att vidta åtgärder för att rädda livet på dödsdömda fångar i Iran.