Opinion

Aban fortsätter…

Irans barn går ut på gatorna för att kräva sin rätt till frihet och värdigt liv men mördas av regeringsstyrkor. I mitten av november 2019 gick iranska folket ut på gatorna för att protestera mot det stigande priset på bensin. Protesterna spred sig snabbt över hela landet och övergick till landsomfattande demonstrationer med krav på ökade mänskliga fri- och rättigheter, ett slut på fattigdom, diskriminering och orättvisor.

Men den iranska regeringen svarade med kulor och öppnade eld mot folket. Samtidigt tystade den deras röster genom att stänga ner internet och därigenom folkets kommunikation med omvärlden. Tyvärr mördades hundratals människor under dessa protester, och flera tusen människor arresterades. Och nu är de frihetsberövade under tortyr. Den iranska regeringen visade inte ens barmhärtighet mot barn, och mer än ett dussin barn dödades.

Många iranier har förlorat sina liv på vägen mot frihet och rättvisa under de senaste 40 åren. De som förlorat sina liv var någons föräldrar, syster, bror och barn. Vi, sörjande iranier, minns dessa uppoffringar och uppmanar det internationella samfundet att fördöma dessa brott.

Vi kommer att hedra våra nära och kära vid varje tillfälle genom att hylla offren för novemberprotesterna och genom att hålla en minnesstund.

Vi kräver att FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter och FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter skickar en undersökningskommitté till Iran för att möta och prata med de drabbade familjerna. FN måste agera för att fastställa tragedins omfattning, noggrant tillkännage antalet dödade, skadade och frihetsberövade samt identifiera förövarna som är inblandade i detta brott. Representanter från FN måste möta de drabbade familjerna i Iran och klargöra statusen för deras barn.

Den iranska regeringens blodiga nedslag mot novemberprotesterna är ett tydligt exempel på brott mot mänskligheten. Vi måste utkräva de ansvariga på svar och ställa de inför rätta i internationella och öppna domstolar så att vi kan förhindra att dessa brott inträffar igen.

Som kristen kommer jag att vara rösten för er alla sörjande och sörjande mödrar.

Mehdi Farshbaf Azarian i Oppebykyrkan i Nyköping
Mehdi Farshbaf Azarian
en kristen aktivist