Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Tio års fängelse för tonåring flicka i Iran – manipulerade instagrambilder

Iranska regimens så kallade rättsväsende har dömt 19-åriga Fatemeh Khishvand till tio års fängelse anklagad för att moraliskt ha fördärvat unga människor.

Den unga instagramprofilen är känd under namnet Sahar Tabar på sociala medier. Hon nådde en begynnande berömmelse på sociala medier efter att ha lagt ut bilder av sig själv med ett häftigt, zombiliknande ansikte. Vid ett tillfälle hade hon 486,000 följare på Instagram.

Men den omänskliga regimen kunde inte tolerera henne och grep henne för ett år sedan. Regimens rättsväsende anklagade henne för bland annat hädelse, för att ha tjänat pengar genom opassande verksamhet, uppmuntrande till våld och korruption samt för att moraliskt ha fördärvat unga människor.

Vid ett tillfälle uppmanade Tabar skådespelaren Angelina Jolie, som hon liknade på några av sina foton, att kämpa för sin frigivning och sade: ”Islamiska republiken har en historia av att plåga kvinnor. Vi måste vara förenade mot denna könsapartheid.”

Nu uppger hennes advokat att hon dömts till tio års fängelse, rapporterar brittiska The Guardian.

19-åriga Fatemeh Khishvand är den senaste i en lång rad av iranska influerare som regimen straffat hårt för sin närvaro i sociala medier. Bland annat har regimen gripit flera unga iranier efter att de publicerade videor där de dansar.